Slaap je slecht door spanning of leidt slapeloosheid tot stress?

Nu we veel thuiswerken hebben mensen meer moeite met het loslaten van hun werk. De drang en mogelijkheid om toch nog even de telefoon te checken of ’s avonds te mailen is vaak te sterk. Men voelt zich toch al..
BurnOutPoli

Delen:

Inhoudsopgave

Nu we veel thuiswerken hebben mensen meer moeite met het loslaten van hun werk. De drang en mogelijkheid om toch nog even de telefoon te checken of ’s avonds te mailen is vaak te sterk. Men voelt zich toch al gegijzeld door alle to do lijstjes, de vele video-beeld vergaderingen die weer gepland staan of je scrolt nog even door Facebook. Hierdoor staan we continue ‘aan’, zelfs als we in al bed liggen… en dat verstoort het slaapritme. Slecht slapen maakt ons gevoeliger voor stress. Maar zorgt juist die spanning er niet voor dat we slecht slapen?

Een slechte nachtrust en werkstress

Werkstress en gepieker kunnen leiden tot een gebrekkige nachtrust. Een gebrek aan nachtrust veroorzaakt een vicieuze cirkel van stress: piekeren, niet slapen, moe, chronische stress, die op zijn beurt het zenuwsysteem op aan zet. Arbeidspsycholoog Michelle van Laethem deed promotieonderzoek naar het onderwerp en ontdekte dat er sprake is van wederzijdse beïnvloeding: “Bij veel stress pieker je over je werk, waardoor je weer slechter slaapt. Maar bij slapeloosheid ben je ook meer geneigd om te piekeren omdat het brein aan staat en continue repeteert.” Piekeren heeft veel te maken met de mentale gemoedsrust en het niet kunnen loslaten van verantwoordelijkheden en angsten op de toekomst geprojecteerd. Men is dan continue overprikkeld en neemt veelal niet genoeg tijd om tot rust te komen. Terwijl slaap en rust je juist weer uit de chronische stress kan helpen en het evenwicht weer kan terug brengen.

Praktische tips om tot rust te komen

Hoe zijn werkstress en een slechte nachtrust te voorkomen? Het is ten eerste belangrijk om, wanneer je vrije tijd hebt, ook daadwerkelijk te ontspannen in plaats van tot ’s avonds laat te werken of met de smartphone op de bank ontspanning te zoeken. Het sleutelwoord is ‘positieve afleiding’. Denk hierbij aan sporten, mediteren of ’s avonds even wandelen. Op het moment dat je na een van deze activiteiten gaat slapen, is er in de meeste gevallen geen sprake meer van stress. Het helpt ook om goede gewoontes aan te leren. Drink ’s avonds niet teveel alcohol en cafeïne en zorg ervoor dat de slaapkamer altijd goed gelucht is. Ook is het goed om op vaste tijdstippen naar bed te gaan. De gemiddelde mens heeft toch gemiddeld acht uur nodig op weer op te laden.

Slecht slapen bespreekbaar maken

Het is belangrijk om te onderzoeken wat de echte oorzaak is van jouw klachten. Slaap je al langer slecht? Hoe komt dat? Wat is nu werkelijk wat je in de greep houdt? Is dat werk gerelateerd of privé? Laat je de emoties die daar bij langs komen wel toe of druk je die weg, waardoor je weer in jouw brein belandt? Bespreek deze vragen eens met jouw werkgever of collega’s. Doe eens een maandagochtend call met elkaar. Luister naar elkaars verhaal rond een kopje koffie of thee. Wellicht hebben jullie met elkaar goede tips en kun je via deze weg de balans terugvinden tussen werk en privé. Overleg met een preventiemedewerker of bedrijfsarts kan hier ook aan bijdragen. Uiteindelijk zijn zíj daar de adviseur voor. Burn Out Poli boekt al jaren uitstekende resultaten bij het oplossen van stress gerelateerde klachten, waaronder slaapproblemen. Je kunt altijd snel terecht om jouw weg naar vitaliteit weer terug te vinden. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw stress-level? Doe dan de Burn Out Test of bespreek jouw situatie direct vrijblijvend met één van onze ervaren coaches.

Deel dit artikel via:
Over

Plan nu een gratis oriëntatie consult in!

Kan dit je helpen?