Hoe ben je dit jaar de feestdagen-stress de baas?
13 december 2017 

Hoe ben je dit jaar de feestdagen-stress de baas?

De dagen worden korter en korter. Het aantal werkdagen op de kalender neemt af, maar de to do lijst lijkt oneindig. En dan die verplichte kerstborrels, schoolfeesten en cadeaus voor de familie. De feestdagen zorgen altijd voor veel stress. Hoe ben jij dit jaar de feestdagenstress de baas? We geven je graag vijf tips om de laatste week tot aan de kerstvakantie door te komen!

Tips tegen kerststress

Tip 1: Van wie moet dat dan?

Wie heeft er bedacht dat je zes gangen moet koken op Eerste én Tweede Kerstdag met een bijpassend wijnarrangement? Van wie moet je vier cadeaus per persoon kopen voor onder de boom? Wie zegt dat je jouw kind haute cuisine hapjes moet meegeven naar de kerstviering? De bovenstaande situaties geven allemaal stress. Maar van wie moet dat dan?  Wie zegt je dat je dat allemaal moet doen? Ga eens goed bij jezelf te rade en je zult merken dat de meeste van deze overtuigingen vastgeroeste gewoontes zijn. Want ‘zo hoort het, we doen het al jaren zo’. Deels hangt het samen met jouw zelfbeeld om de perfecte collega, moeder/vader, schoondochter/zoon of vrouw/man te zijn. Is minder niet ook genoeg? Is het verkeerd om dit jaar geen cadeaus te kopen en in je joggingbroek met een pizza op de bank te liggen?

Tip 2: Vermijd stresssituaties

In de aanloop naar de kerstdagen zijn er tal van stresssituaties die je kunt vermijden. Zoals: a)    Boodschappen doen: Niets vervelender dan in een overvolle supermarkt net mis te grijpen bij het laatste ingrediënt van je hoofdgerecht. Bestel je boodschappen online en laat ze op het aanrecht thuis afleveren of haal ze op bij een afhaalpunt. b)    Cadeaus inkopen: Het weekend voor kerst is het superdruk in de binnensteden op jacht naar de juiste cadeaus. Hier word je echt niet ontspannen van! Geef juist een beleving cadeau, zoals een speciaal dagje uit in het nieuwe jaar. Hier heb je op een later moment veel plezier van! c)     Nieuw gerecht koken: Met een huis vol gasten is het niet aan te bevelen om een nieuw gerecht te proberen. Dit kan alleen maar misgaan en is een groot risico. Kook iets vertrouwds uit jouw repertoire.

Tip 3: Stressvrij met vakantie

Dit jaar vallen de kerstdagen op maandag en dinsdag en dat betekent dat je tot het laatst werkt tot aan de vakantie. Plan die laatste dagen vooral in om op te ruimen, zodat je in het nieuwe jaar weer ‘schoon’ kunt beginnen. Leeg je mailbox, je postvak en ruim je bureau op. Na je vakantie begin je dan weer ‘schoon’. Zet tijdens je vakantie alle werkprikkels even uit. Je zult merken dat iedereen in de kerstmodus is. Indien je tijdens je vakantie toch je mail moet checken, doe dit dan op een vast moment op de dag. Bijvoorbeeld een half uurtje ’s ochtends na het ontbijt. Dat geeft je rust en ruimte om toch op een vast moment het noodzakelijke te doen. Daarna kun je alle leuke activiteiten gaan ondernemen. Zet uiteraard je out of office en eventueel zelfs je voicemail aan. Doe dat op de dag voor je daadwerkelijk weg bent. Daarmee creëer je heldere verwachtingen!

Tip 4: Ontspanning: yoga of wandelen

Met alle verplichtingen in onze agenda van kerstviering tot kerstborrel, zijn we geneigd om onze ontspanningsmomenten zoals yoga of wandelen over te slaan. Dit is juist niet aan te raden, omdat je zo het moment mist waarbij je echt even helemaal tot jezelf komt. In deze drukke tijd is het instellen van een winterstop voor zware fysieke sport raadzaam, omdat we daarmee voorkomen dat we onszelf uitputten. Ondanks de oliebollen is het dus niet erg om even niet de sportschool in te duiken!

 Tip 5: Goede voornemens 2.0

Goede voornemens maken we tijdens de feestdagen maar al te graag. Maar algauw zul je in het nieuwe jaar merken dat het lastig is om die voornemens vol te houden. Het kost gemiddeld 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Die tijd gunnen we onszelf meestal niet. Zeker niet als we straks weer in het keurslijf van het werk zitten. Een echte transitie kun je realiseren als je de goede voornemens grondig aanpakt en vanuit de doorbraakcoaching de mentale obstakels wegneemt. Dat vergt meer van jezelf, maar het is de methode voor een onbegrensd jij in 2018!

Weten of jij met veel stress op kerstvakantie gaat? Doe dan onze vakantiestress test.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen