Help, ik voel een burn-out aankomen! Do’s en Don’ts
05 december 2023 

Help, ik voel een burn-out aankomen! Do’s en Don’ts

Het leven kan soms als een eindeloze reeks patronen en strategieën aanvoelen. In de drukte van de dag raken we vaak verstrikt in routines die niet altijd bijdragen aan ons welzijn. En wanneer het gevoel van een mogelijke burn-out begint te sluipen, is het cruciaal om te stoppen met doorlopen op de bekende paden. In deze blog beginnen we met de don’ts. Oftewel, wat moet je niet doen als je het gevoel hebt dat je in de buurt komt van een burn-out?

Don’t #1: Stoppen met reflectie

Een van de eerste dingen die je niet moet doen, is simpelweg doorgaan zonder stil te staan bij je eigen gedrag en gewoonten. Het is verleidelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse sleur, maar het negeren van de signalen van stress kan leiden tot ernstige gevolgen voor je gezondheid. Het voelt als stilstaan. ‘’Maar als ik het vandaag even oversla, dan kan ik toch ook eerder slapen? Dan voel ik mij morgen alweer een stukje beter’’. Dat is vaak wat we zeggen tegen onszelf. Toch is niets minder waar. Stop niet met reflecteren. Neem een moment met jezelf en vraag je af: Wat zijn de patronen en strategieën die mijn stress in stand houden?

Don’t #2: Je patronen aanhouden

Een van de grootste boosdoeners bij het naderen van een burn-out is het vasthouden aan oude patronen, routines en werkwijzen die niet langer effectief zijn of bijdragen aan je welzijn. Als je voelt dat de druk toeneemt, is het niet de tijd om krampachtig vast te houden aan de manier waarop je altijd hebt gewerkt. Flexibiliteit is de sleutel. Probeer nieuwe benaderingen, verdeel taken, en zoek naar manieren om efficiënter en gezonder te werken.

Don’t #3: Ontkennen van stress

Het is makkelijk om de impact van stressvolle gewoonten en situaties te onderschatten. Je kunt jezelf wijsmaken dat je het aankan of dat het tijdelijk is, maar deze ontkenning kan leiden tot een neerwaartse spiraal. Dus ontken de impact van wat je doet niet. Onze tip: schrijf op welke gewoonten bijdragen aan je stressniveau en erken dat verandering nodig is.

Maar wat zijn dingen die je wel moet doen als jij aanvoelt dat je stress, motivatie en vermoeidheid toeneemt? We geven je twee tips.

Do #1: Schrijf het op

Schrijven is een effectieve manier om bewust te worden van je gedrag. Neem de tijd om te noteren wat je doet en hoe het je beïnvloedt. Het opschrijven van je gedachten en acties kan een krachtig middel zijn om patronen te herkennen en verandering te zien en door te voeren.

Do #2: Zoek hulp 

Vaak houden we vast aan de gedachte dat we alles alleen aankunnen. Maar als de dreiging van een burn-out voelbaar wordt, is het niet het moment om bang te zijn om hulp te zoeken. Is professionele hulp nog wat spannend? Maak het in ieder geval bespreekbaar met vrienden, collega’s of familie. Zoek een manier die fijn voelt voor jou. Wel raden we natuurlijk altijd aan om professionele hulp op te zoeken. Bij Burn Out Poli staan we voor jou klaar. Plan een vrijblijvende oriëntatiesessie.


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen