Heb ik een burn-out?

Wanner mensen binnenstappen bij de burn-out poli is een van de vragen die ze zichzelf vaak stellen: heb ik een burn-out? Het begint namelijk vaak met een gevoel van vermoeidheid of dat mensen zich overspannen voelen. Hierdoor gaat het lichaam al een tijd door op haar reserves.

Herkennen van punten
De mensen die bij ons binnenstappen hebben vaak al last van de volgende punten:
- Vermoeidheid
- Opzien tegen de volgende dag
- Emotioneel niet stabiel zijn of juist erg afgevlakt

Door deze punten kom je als het ware in een chronische stresssituatie terecht. En deze stress is het begin van de uitputting van je lichaam. We kijken daarom altijd eerst of iemand alleen mentale stress heeft of dat je lichaam al aan het uitputten is.

Fysieke uitputting

Door deze fysieke uitputting krijgt je lichaam het zwaar en zullen verschillende systemen in je lijf niet meer werken zoals ze horen te werken. De fysieke stress heeft namelijk invloed op je autonome zenuwsysteem. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je darmflora van slag is, waardoor je immuunsysteem minder goed werkt of dat je lichaam het gelukshormoon serotonine niet meer aanmaakt en je hierdoor sombere gedachtes krijgt.

Je komt in een neerwaartse spiraal terecht van uitputting. Op dat moment spreken we van een burn-out. De lijst van klachten wordt steeds langer en je autonome zenuwsysteem herstelt niet meer. Het is dan écht belangrijk dat je even niks meer doet. Zorg ervoor dat je ’s nachts beter slaapt en dat je jezelf niet meer vermoeid, zodat je lichaam weer kan herstellen.

Wil je hier nou meer over weten en ontdekken hoe we jou kunnen helpen?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking in.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen