Burn Out onder de 30 jaar, hoe komt dat?
19 mei 2022 

Burn Out onder de 30 jaar, hoe komt dat?

Steeds meer jonge mensen hebben last van een burn out. 

Je hebt het misschien weleens voorbij zien komen in het nieuws de afgelopen paar jaar. Zo meldde het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn Out (NCPSB) in 2021 dat 82 procent van de jongeren tegen een burn out aan zit. In dit blog leggen we je uit waar deze trend vandaan komt. 

Toen wij ongeveer vijftien jaar geleden de Burn Out Poli begonnen, kwam een burn out vooral voor onder veertigers en vijftigers. Het werd toen een beetje gekoppeld aan de midlifecrisis. Inmiddels is dat allang niet meer zo, want we hebben steeds meer jonge mensen in huis die last hebben van hetzelfde soort klachten. 

Hoe is het nou toch mogelijk dat juist ook die millennials in groten getale vastlopen? 

Burn out heeft voor een belangrijk deel te maken met overprikkeling. Het idee dat je de hele dag aanstaat en allerlei dingen moet doen, en vooral de perceptie dat je dat alsmaar moet. Het mentaal-emotioneel altijd maar aanstaan zorgt voor uitputting, waardoor je ook niet goed kunt ontspannen. Dit fenomeen is natuurlijk een absolute oorzaak van het mentaal vastlopen, van het niet meer in verbinding zijn met dat kalme stuk in jezelf. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je burn out gerelateerde klachten ontwikkelt. 

Meer rust nemen op een dag

Voor ons bij de Burn Out Poli is het vandaag de dag continu zorg dat we millennials uitleggen dat ze veel meer rust moeten nemen op een dag, dat ze even de stilte opzoeken. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet altijd mentaal ‘aan’ hoeft te staan en dat die telefoon best wel even uit kan. Jonge mensen hebben in deze 24/7- economie namelijk vaak het idee dat ze continu moeten reageren en beschikbaar moeten zijn. Het is heel begrijpelijk dat dit voor twintigers en dertigers een gemeengoed is geworden, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit slechts een perceptie is, en niet de waarheid. 

Het is dus belangrijk dat je op meerdere momenten op de dag even die stilte opzoekt, even verbindt met… niks. Dit hoeft niet gelijk een meditatie van een half uur te zijn, het kan ook gewoon een ademhaling zijn van een paar minuten, of gewoon even een kwartiertje stilte. 

Een rare zaak is het dus allesbehalve. Voel je dus ook niet ‘gek’ als jij je als twintiger of dertiger afvraagt: Hoe kan het nou dat ik op deze jonge leeftijd vastloop? Het heeft alles te maken met overprikkeling, altijd aanstaan en geen tijd nemen voor ontspanning.

Wil je meer ontdekken over burn outs?
Doe dan de gratis burn out test.


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen