Editie NL | Groeiende oververmoeidheid hoe komen we hier bovenop?
06 april 2021 

Editie NL | Groeiende oververmoeidheid hoe komen we hier bovenop?

Editie NL interviewt burn out expert Barbara Kok over de groeiende oververmoeidheid en burn out klachten in Nederland. Woensdag was Pieter Omtzigt weer even in Den Haag te zien, omdat hij geïnstalleerd werd in de nieuwe Tweede Kamer. Maar verder doet hij het rustig aan, omdat hij oververmoeid thuis zit. En hij is niet de enige. Landelijk ervaren we meer psychische problemen sinds de coronacrisis. Hoe komen we hier weer bovenop?

Hennie Keep (31) heeft meerdere keren last gehad van oververmoeidheid.

Hennie Keep is 31 jaar en heeft al meerdere keren thuis gezeten vanwege oververmoeidheid. De afgelopen twee maanden zat ze er weer tegenaan, maar is gelukkig redelijk opgeknapt. "Het meest belangrijke om er bovenop te komen is door aan jezelf te denken en grenzen te stellen", vertelt ze aan EditieNL. "Ik rende altijd voor alles en iedereen en zei nooit nee. Dat moest ik echt leren."

Grenzen aangeven

Hennie is gediplomeerd onderwijsassistente en doet vrijwilligerswerk op een basisschool. Vijf jaar lang kampte ze met een depressie, waar ze nu drie jaar geleden van hersteld is. "Ik kom uit een diep dal en ben heel erg opgeknapt. Ik voelde me super goed en ik had het gevoel dat ik de schade moest inhalen." Daardoor ging het mis. Ze probeerde continu om iedereen te helpen, maar dat ging maar door en stopte niet. "Sinds de coronacrisis is het drukker geworden op school en werd ik gevraagd om extra in te vallen. Maar op een gegeven moment werd ik moe en sliep ik slecht." Ze kwam daardoor weer thuis te zitten.

Angsten en stress bij Millenials

Slecht slapen komt veel voor bij mensen met een burn out, ziet Barbara Kok, oprichter en eigenaar van Burn Out Poli. Hier begeleiden ze mensen die een burn out hebben. "Van een burn out spreek je als er continu chronische stress is en dat niet meer te herstellen is", legt ze uit aan EditieNL. Ze ziet dat sinds de coronacrisis meer mensen kampen met overspannenheid en burn out klachten. "Ik zie vooral veel millennials die in de stress en angst zijn gekomen." En dit is volgens haar helemaal niet gek. "Ze zitten opgesloten, achter hun laptop in hun kleine kamertje. Dat is echt killing voor twintigers en dertigers, want die moeten zich verhouden tot hun omgeving."

Verschillende fases naar burn out

Volgens Kok zijn er 12 fases waar je doorheen gaat voor je echt in een burn out terecht komt. "Iemand is oververmoeid als iemand fysiek moe is. Je hebt een tijdje fysiek veel gedaan en je kunt dat herstellen door te slapen." Hierop volgt de fase waarin je overspannen bent. "Dat is het begin van mentale stress. Je hebt dus naast je lichamelijke vermoeidheid ook last van mentale stress." Twijfel je of je ook risico loopt op een burn out? Doe de Burn Out Test. Door middel van 28 vragen weet je binnen 2 minuten of je momenteel chronische stress klachten ervaart.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen