Albert over burn out klachten tijdens eerste coronagolf | Hart van Nederland
10 juni 2021 

Albert over burn out klachten tijdens eerste coronagolf | Hart van Nederland

Het aantal burn outs is tijdens de coronacrisis verdubbeld. Mensen hebben het loodzwaar met eenzaamheid, korte lontjes en werkstress, blijkt uit onderzoek van CNV. Veel stress is gerelateerd aan het coronavirus. Burn Out Poli cliënt Albert Stuijfzand kreeg tijdens de eerste coronagolf klachten en is nu herstellende van zijn burn out. Hij spreekt hierover op Hart van Nederland.

Albert in Hart van Nederland

"In maart vorig jaar zag ik al die vreselijke filmpjes en onbewust bouwde ik daar heel veel angst voor op. Ik sprak met twee collega’s die toen ziek werden, toen wist ik instinctief: corona is foute boel", vertelt Albert aan Hart van Nederland. "Ik kreeg op een gegeven moment een paniekaanval, had last van druk op de borst en was verkouden. Maar een jaar geleden kon ik niet getest worden. Ik was volgens de dokter bovendien te fit om mezelf te laten testen. Ik heb lang met die stress rondgelopen. Dat had veel impact, want ik ben erg extravert", legt Albert uit.

Stress door corona

De stress brak Albert uiteindelijk op. Dagelijks was hij bezig met het virus. "Afgelopen januari wilde ik mijn bed uit, maar dat lukte niet. Ik kon geen scherm meer lezen en was gevoelig voor geluid." Ook dokters konden hem niet helpen. "Ik kreeg pillen voorgeschreven. De diagnose van een burn out bestaat vrijwel niet. Als ik mijn klachten vertelde aan mensen, reageerden ze dat ze er nog nooit van hadden gehoord." Albert zocht hulp bij Burn Out Poli van Barbara Kok. Volgens haar is de hoeveelheid mensen met burn out klachten zo hoog doordat mensen lang geen perspectief hadden. "We zien een heleboel mensen omvallen die normaal niet burn out zouden worden. Dat zou zomaar eens 20 procent kunnen zijn", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Angst veroorzaakt chronische stress

Daarbij komt nog dat veel slachtoffers zich aan het begin van de crisis niet ziek durfden te melden, aldus Kok. "Mensen dachten: als ik me nu ziekmeld bij mijn werk, ben ik in januari de eerste die eruit vliegt. Dus er zat heel veel angst op." Dankzij het burn out herstelprogramma bij Burn Out Poli knapt Albert op. "Als je een burn out hebt, kun je werkelijk niets meer. Je bent mentaal en fysiek overbelast", aldus Albert. Ervaar je momenteel ook stress klachten? Doe de Burn Out Test om te testen of je nog buiten de gevarenzone zit. Bron: Hart van Nederland Bron: Onderzoek CNV
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen