Bijtanken van de pressure cooker Corona
17 juli 2020 

Bijtanken van de pressure cooker Corona

De afgelopen 13 jaar ontvangen wij bij Burn Out Poli vooral mensen die niet precies weten wat er met ze aan de hand is. Onze cliënten zijn niet per se een super bewuste populatie die meteen herkent dat ze uitgeput is, symptomen matchen aan een stress test of doorgestuurd zijn omdat hun gedrag op uitingsvormen van burn out lijkt. Onze cliënten zijn vooral mensen die heel lang doorgewerkt hebben, omdat ze vinden dat dat hoort; die trouw en loyaal zijn aan hun werkgever; die het goed willen doen thuis; moeite hebben zich kwetsbaar te voelen en niet goed genoeg is al helemaal geen optie. Ik vind het dus niet raar dat zij soms helemaal verbaasd zijn als ik ze schets dat ze in een chronische vorm van stress zijn beland, fysiek totaal uitgeput zijn en tegen een burn out aan schurken.

Onverklaarbaar moe

Het is dus niet raar dat heel veel mensen na maanden klunen tussen werk en thuisfront ‘onverklaarbaar’ moe bent. Het is helemaal niet onlogisch dat de onrust thuis je een gevoel geeft dat je geen grip meer hebt over jouw dag, je agenda en jouw leven. Het is volstrekt logisch dat je hoofd maalt en je raar droomt ’s nachts…over zaken die je als totaal irrelevant acht. Multitasken en improviseren is niet iedereen gewend en gegeven. Voor veel persoonlijkheden is structuur, duidelijkheid en rust waar ze al jaren balans in vinden. Nu die vanzelfsprekendheden wegvallen, valt een grote groep mensen, die voorheen prima bij zichzelf konden blijven, radicaal om. Zorgen maken over financiën, gezondheid en de economie is nieuw voor veel mensen en jaagt hen blijkbaar angst aan. En dan al dat videobellen. Met je hoofd zit je op je werk, met je lichaam thuis… op twee plekken tegelijk, plaatsen die vroeger amper iets met elkaar te maken hadden. Daar wordt jouw brein dus hondsmoe van. In het kort komt het erop neer dat de coronacrisis veel ingrijpender is geweest dan we tot nu toe beseffen, en dat we er nu pas achter komen hoe heftig het werkelijk was en is. De stress die ons voorheen actief hield is, is voor veel mensen, door gebrek aan ontspanning en mentale rust, doorgeslagen naar chronische stress, wat ons lichaam in de ‘aan-stand’ heeft gezet en ons zelfs ’s nachts paraat en wakker houdt.

Je mag nu bijtanken

We hebben hebben te lang op adrenaline gedraaid en de bijnieren zijn inmiddels uitgeput. De darmflora kan geen immuunsysteem of serotonine meer opbouwen. Het brein en lichaam is op en mag nu gaan herstellen. Geef jezelf en jouw lichaam een break de komende weken. Je bent misschien gewoon moe, te moe, dat is niet erg, maar je mag nu even bijtanken.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen