Wat is burn-out?

Wat is een burn-out?

Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn en geen energie en motivatie meer te hebben voor de dagelijkse bezigheden.

Jij bruist. Jij hebt altijd alles onder controle. Jij kunt veel hebben. Maar dan… een burn-out. En jij dacht dat het jou niet kon overkomen. Nu ben je dan toch over alle grenzen heen gegaan. Een burn-out is toch alleen voor mensen die niet veel kunnen hebben, niet hard kunnen werken? Alleen door hard en veel werken krijg je een burn-out. Mis, mis, mis.

Wie krijgt een burn-out?

Jij bent een natuurlijke harde werker. Jouw innerlijke ik laat je presteren. Je hebt een druk maatschappelijk en privé-leven. Naast die drukke baan, een gezin, een social leven en dan in eens ontstaan er ook nog situaties op je werk. Bijvoorbeeld een reorganisatie. Je zegt al je sociale verplichtingen af. Feestjes, barbecues, partijtjes, avondjes uiteten, sporten, want je hebt er simpel weg geen puf meer voor.

Je bent je eigen gevoel van grenzen kwijt. Je gaat er overheen. Waar is je gevoel gebleven?

Waarom krijg je een burn-out?

Bij een burn-out bouw je chronische stress op. ’s Nachts lig je te paniekeren. ’s Ochtends ben je doodmoe en op je werk kun je je niet meer concentreren. Je verliest controle. De chronische stress voel je in je lijf, je nek zit muurvast. Maar wist je ook dat je bijnieren, die adrenaline afgeven, zich uitputten?

Je ligt op de bank, maar Netflix aanzetten is eigenlijk al te veel gevraagd….

Doodmoe

Met het gevoel dat de maandag weer in aantocht is lig je doodmoe op de bank. Je kan niet meer. Al je energie is op. En je moet zoveel. Morgen een belangrijke presentatie, je moet er zijn. Maar hoe moet je dat dan doen. Je hebt nog niets voorbereid…. Je ligt een nacht lang te piekeren. En dan komt de man met de hamer langs…. Je bent niet meer in staat om te werken, sociaal bezig te zijn en te genieten van het leven. Is dit nu waarom je jaren zo gepresteerd hebt?

Kijk hoe ik erbij lig. Voor mij tien anderen. Vriendinnen zeggen; Stel je niet zo aan. Mijn zus roept dat ik even op vakantie moet. Maar nee; jij bent burn- ed out. Voor jou is een gepaste behandeling nodig.

Een burn-out herkennen aan 4 symptonen

Een gevoel van sterke vermoeidheid

Het gevoel afstand te willen nemen van (het werk en/of de) mensen

Het gevoel minder goed te presteren, onzekerheid over eigen capaciteiten

Neerslachtige en/of emotionele buien

Burn-out behandeling

Naar de huisarts is je eerste gedachte bij een behandeling. Een paar slaappillen en misschien naar de psycholoog. Maar wist je dat dit niet de oplossing is? Bij een burn-out moet je werken aan drie belangrijke elementen. Emotioneel weer in balans komen, Mentaal weer fit zijn en fysiek sterk. Je moet er toch niet aan denken dat dit 40 weken gaat duren?

Binnen 12 weken ben jij weer terug in je kracht! Neem contact met ons op, binnen drie dagen heb je je een intakegesprek en binnen vijf dagen start je programma. En maak je geen zorgen over je werkgever, wij regelen alle zakelijke afspraken.

burn-out behandeling

Zeker weten of je een burn-out hebt?

Doe de test en ontvang persoonlijk advies.