re 5 praktische tips voor werken na een burn out
5 praktische tips voor werken na een burn out
01 oktober 2019 

5 praktische tips voor werken na een burn out

Naast invloed op je persoonlijke relaties, zoals eerder beschreven, heeft een burn out ook een groot effect op een andere belangrijke relatie: die met je werk. In de praktijk blijkt een burn out vaak gevolgd te worden door verandering. Voor veel cliënten is hun burn out een reden om te reflecteren op wat ze écht willen en wat belangrijk is in hun werk. Dat betekent vaak dat het tijd is voor een nieuwe stap. Onze loopbaancoach kan je helpen bij alle loopbaanvraagstukken over 'werken na een burn out' die in of na je burn out aan de orde komen. Verandering hoeft helemaal niet altijd een nieuwe baan te betekenen. Ook ín je huidige baan kun je dingen anders doen. Bijvoorbeeld omdat je op een andere manier met stress wil omgaan. In de coaching leer je hoe je meer vanuit je vrije zelf kunt handelen, waardoor je dezelfde situaties ‘van nature’ al heel anders benadert. Ook zijn er 5 praktische handvatten om je werk behapbaar en leuk te houden. Die zullen we hier met je delen.

5 tips voor werken na een burn out

1. Routines brengen rust

Routines brengen rust in je dag, omdat je over de dagelijkse dingen niet steeds na hoeft te denken. Zo hou je mind space over voor belangrijke zaken én creativiteit. ‘Automatiseer’ dus zoveel mogelijk dagelijkse taken. Denk bijvoorbeeld aan vaste outfits (Steve Jobs stond erom bekend), je spullen op een vaste plek leggen, een vast moment voor tanken, of op zondag voor een paar dagen vooruit koken. Rituelen Rituelen kunnen positieve ankers in je dag vormen. Ze brengen je in een bepaalde stemming en geven betekenis aan momenten. Bijvoorbeeld door elk uur een paar minuten rust te nemen - of juist een praatje te maken met een collega -, ’s ochtends in de trein te mediteren of elke dag op te schrijven wat goed ging. Langzaam veranderen dit soort rituelen de manier waarop je naar de wereld kijkt. Bepaalde muziek kan je helpen om geconcentreerd te raken, als je dit steeds op focusmomenten luistert. Ook kan een ritueel heel goed helpen bij het afsluiten van je werk. Door dit elke dag op dezelfde manier te doen, op een manier die jou rust geeft - bijvoorbeeld door je agenda voor morgen te bepalen, je mailbox leeg te maken en je bureau op te ruimen - gaat je brein dit herkennen als een ‘overgang’ in je dag. Daarna is het makkelijker om je werk los te laten.

2. Afstand tot je werk

Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over, omdat we via onze smartphones en laptops altijd verbonden (kunnen) zijn. Ook thuis loggen we in op het bedrijfsnetwerk en checken we onze e-mail. Thuiswerken kan ontzettend handig zijn, het bespaart reistijd en soms is er thuis meer rust dan op kantoor. Toch maakt deze ‘overloop’ tussen je werk- en privédomein het lastiger om je helemaal vrij te voelen. Daarom is het extra belangrijk om duidelijke en zelfs fysieke grenzen aan je werk te stellen. Laat het werk bijvoorbeeld op je werkkamer en je (werk) telefoon ’s avonds ook. Check je e-mail niet, tenzij je daar uitdrukkelijk voor kiest. Je mag onbereikbaar zijn, en in de meeste gevallen kan het werk best even wachten.

3. Optimistische mindset

Een belangrijk verschil tussen gestresste en relaxte mensen is: optimisme. Optimisme - een positieve kijk op het leven - verandert je ervaring van dezelfde situatie en verlaagt daarmee stress. Gelukkig is dit wondermiddel te trainen. Wen je aan om in elke situatie jezelf de vraag te stellen: Wat is (mogelijk) positief aan deze situatie? Als deze situatie me iets kan brengen, wat zou dat dan (mogelijk) zijn? Een ander mentaal medicijn tegen stress is nieuwsgierigheid. Bekijk moeilijke situaties maar eens van een afstandje, en vraag je nieuwsgierig af: Wat kan ik hiervan leren? Wat is hier eigenlijk heel interessant aan? Wat vind ik verrassend in deze situatie? Regelmatig om-denken maakt je positiever!

4. Verwachtingen

Het verschil tussen een leuke uitdaging en een stressvolle opdracht zit vooral in de verwachting. Spreek altijd voor de start van een klus met je opdrachtgever, manager of collega over wat de verwachtingen zijn. Vergeet daarbij vooral je eigen verwachtingen niet uit te spreken! En wees realistisch. Als klus B erbij komt, betekent dat dat klus A afvalt of uitstel krijgt. Heb je een baan met veel vergaderingen? Stel dan aan het begin van elke meeting de vraag: wat is onze verwachting van deze vergadering? Wat is het doel? Zo houd je het efficiënt en je zult zien dat je veel meer bereikt.

5. Weg met angsten

Het is vaak niet de situatie zelf die ons het meeste stress bezorgt, maar onze gedachten over de situatie. Wat als me dit niet lukt? Dit mag niet misgaan! Wat zullen anderen van me denken? Allemaal gedachten die stress creëren en ontzettend veel energie kosten. Ben je je bewust dat je dit soort gedachten hebt? Maak er dan werk van om deze los te laten. Bij angsten helpt het vaak goed om ze uit te schrijven. Wat is het ergste scenario dat kan gebeuren? Hoe zou je daarmee om gaan? Uiteindelijk is dit vaak veel minder zwaar dan de onafgemaakte ‘what if’ die in je hoofd blijft spelen. En dan nog iets, dingen zullen soms misgaan en je zult soms fouten maken. Dat mag. Stel je eens voor hoeveel ruimte er ontstaat, als die angstige ideeën je niet meer in de weg staan en jij je onbezorgd kunt richten op het bereiken van je doel! Kortom het betekent niet dat je (op termijn) niet meer hard en met plezier zal werken na een burn out. Het verandert - zeker na intensieve coaching - meestal wél de manier waarop je naar jezelf en je werk kijkt en hoe je vormgeeft aan je leven. En dat zorgt vaak voor meer zingeving, werkgeluk en ruimte! Lees meer over burn out in ons gratis e-book voor perspectief en informatie.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen