Jongeren steeds vaker thuis door psychische klachten
28 mei 2024 

Jongeren steeds vaker thuis door psychische klachten

In de afgelopen jaren is er een zorgwekkende trend zichtbaar: steeds meer werkende jongeren zitten thuis vanwege psychische klachten. Uit recente gegevens blijkt dat maar liefst een kwart van de jongeren klaagt over burn-out klachten. Dit verzuim leidt tot langdurige afwezigheid van de werkvloer en heeft ingrijpende gevolgen voor zowel de jongeren zelf als hun werkgevers.

Oorzaken van psychische klachten

De druk op jongeren is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De balans tussen werk en privƩleven raakt steeds verder zoek, mede door de constante bereikbaarheid en de hoge verwachtingen die aan hen worden gesteld. Deze voortdurende stress kan leiden tot ernstige psychische klachten zoals angststoornissen, depressies en burn-out.

Impact op de jongeren

De gevolgen van langdurig ziekteverzuim zijn groot. Jongeren ervaren niet alleen lichamelijke uitputting, maar ook mentale uitputting. Dit belemmert hen in hun persoonlijke ontwikkeling en toekomstperspectieven. Daarnaast kan langdurige afwezigheid van werk leiden tot sociale isolatie, wat het herstel bemoeilijkt.

Rol van werkgevers

Werkgevers spelen een cruciale rol in het voorkomen en aanpakken van psychische klachten bij jongeren. Het is essentieel dat zij een gezonde werkcultuur bevorderen waarin openheid over mentale gezondheid wordt gestimuleerd. Het bieden van flexibele werktijden, het verminderen van werkdruk en het faciliteren van professionele ondersteuning kunnen bijdragen aan het welzijn van jonge werknemers.

Conclusie

Het groeiende aantal jongeren dat door psychische klachten thuiszit, is een probleem dat aandacht en actie vereist. Zowel werkgevers als de jongeren zelf moeten samenwerken om een gezonde werk-privƩ balans te vinden en te behouden. Alleen zo kunnen we voorkomen dat de toekomstige generaties worden overspoeld door burn-out klachten en langdurig ziekteverzuim.

Zoek hulp

Als je wilt weten hoe wij jou als jongeren kunnen helpen bij het herstel van psychische klachten, nodigen we je uit voor een vrijblijvend oriƫntatiegesprek. Tijdens dit gesprek kunnen we samen jouw specifieke situatie bespreken en bekijken welke ondersteuning het beste bij jou past.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen