Het misverstand over emoties: een kijkje achter de muur
19 maart 2024 

Het misverstand over emoties: een kijkje achter de muur

Een misverstand dat we vaak tegenkomen bij mensen die worstelen met depressieve gevoelens, is dat ze hun emoties niet volledig adresseren. Het lijkt alsof we als mens zijn vergeten hoe we op een gezonde manier met onze emoties moeten omgaan.

We vergeten het voorbeeld van een baby

Stel je eens voor: een baby huilt. Het huilt niet zomaar, het huilt met heel zijn wezen. Het schreeuwt het uit van boosheid, de vuistjes gebald, de huid rood van emotie. En dan, na een paar seconden, verdwijnt die golf van emotie weer en verschijnt er een stralende lach. Die lach doorbreekt de tranen en na nog eens een paar seconden is ook die lach weer verdwenen. Dit is hoe emoties bedoeld zijn om door ons heen te gaan, als een biochemisch proces dat ons lichaam in en uit stroomt.

Maar ergens langs de weg zijn we dat verloren. We hebben geleerd om emoties vast te houden, om ze te onderdrukken in plaats van ze door ons heen te laten gaan. Telkens wanneer we geconfronteerd worden met moeilijke momenten, met schrik of angst, duwen we die emoties weg in plaats van ze te voelen en te ervaren. En zo stapelen die emoties zich op, vastgeketend in ons lichaam op celherinneringsniveau.

We lopen vast

Deze opgesloten emoties vormen uiteindelijk een soort deken, een narcotiserende deken die ons lichaam verzwaart en ons verder wegvoert van ons gevoel. Je voelt je verlamd of krijgt niet meer helemaal mee wat je nou precies denkt en voelt. We kunnen zelfs denken dat we in een depressie zitten, maar eigenlijk is het ons lichaam dat overladen is met opgekropte emoties die niet zijn vrijgelaten. En dan ontstaat er paniek, omdat we niet meer weten hoe we bij ons ware gevoel kunnen komen. We lopen vast. Voelen ons verdoofd, met het risico om te breken.

Tips om beter om te gaan met emoties:

Erken je emoties: Sta jezelf toe om je emoties te voelen en te ervaren zonder oordeel. Ze zijn er niet voor niets en het is belangrijk om ze te erkennen in plaats van ze weg te duwen. Voel geen schuldgevoel. Vaak denken we dat onze emoties een vorm is van zwakte. Toch dagen we je uit om het voelen en tonen van emoties als kracht te zien. Jij weet immers waar je grenzen liggen, weet hoe je je voelt en zorgt (door het te tonen en te ondergaan) ervoor dat je mindere diepe dalen ervaart. Iets waar je omgeving en je werkgever veel baat bij hebben!

Praktiseer mindfulness: Neem regelmatig de tijd om in het moment te zijn en je bewust te worden van je emoties. Dit kan helpen om je te verbinden met wat je echt voelt en om de emotionele lading los te laten. Schrijf eventueel je emoties en gevoelens op. Hierdoor leer jij jezelf kennen en leer je patronen herkennen.

Vind gezonde uitlaatkleppen: Zoek manieren om je emoties op een constructieve manier te uiten, zoals praten met een vriend of het bijhouden van een dagboek. Dit kan helpen om de opgekropte emoties los te laten en ruimte te maken voor meer positieve gevoelens. Door emoties met anderen te delen doorbreek je een muur, bij jezelf en de ander. Je zult versteld van hoeveel jouw uitlaatklep ook de ander kan helpen met zijn of haar emoties.

Zoek professionele hulp indien nodig: Als je merkt dat je emoties overweldigend zijn of dat je er niet alleen uitkomt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je begeleiden bij het verwerken van je emoties en je helpen om weer in balans te komen.

Dus als je jezelf herkent in dit verhaal, als je worstelt met depressieve gevoelens en het gevoel hebt dat je vastzit in een eindeloze spiraal van emoties. Weet dan ook dat velen met jou dit ervaren, maar besef ook dat je deze patronen kan doorbreken.

Ben je benieuwd of je zelf symptomen ervaart van een burn out?
Doe dan vrijblijvend de burn out test.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen