Emoties toelaten

Of het nu gaat om iemand die wil voorkomen dat hij in een burn-out terechtkomt of om iemand die al heel lang thuis zit en niet weet wat hij met zijn burn-out aan moet; het gaat in beide gevallen over het niet goed adresseren van emoties. 

Emoties wegdrukken

Misschien heb je emoties weggedrukt, omdat het spannend was of omdat je bepaalde emoties niet wilde voelen. We vinden het vaak heel lastig om emoties te ervaren die ons vertellen dat we niet goed genoeg zijn, dat we falen of ons een gevoel van onveiligheid geven. En toch is het heel belangrijk dat we emoties toelaten, omdat we alleen op deze manier mentaal, emotioneel en fysiek kunnen ontspannen. 

We zouden eigenlijk om moeten gaan met emotie zoals een baby dat doet. Emotie overkomt een baby. Een baby gaat naar binnen en voelt dan bijvoorbeeld honger of verdriet. Dit uit zich in huilen, in het ballen van de vuistjes en in een rode huid. De emotie gaat letterlijk en figuurlijk door het hele lijf heen op dat moment. Soms is dit maar een periode van 15 seconden. Maar wat je na die 15 seconden ziet, is dat de tranen plaats maken voor een lach en dat er ruimte is voor vrolijke emotie. Dat is gezond met emotie omgaan. 

Emoties weer toelaten

We leren dit helaas al af op een jonge leeftijd. We zijn namelijk bang dat we het niet goed doen, dat we anders geen liefde krijgen of dat we misschien onveilig zijn. In plaats van om te gaan met onze emotie, parkeren we het in ons lijf en laten we het niet toe. Maar in ons lijf ontstaat van alles, zoals klachten of ziektes. Het is heel belangrijk om na al die jaren dat we onze emotie hebben weggedrukt, deze weer toe te laten. 

Dat kan heel goed door het adresseren van emoties. Dit is een van de belangrijkste pijlers bij Unlimited People en Burn Out Poli, maar ook bij onze bedrijven Kracht na Kanker en Young & Unlimited. Je emoties doen ertoe en het is heel belangrijk om deze toe te laten. 

Je emoties leren voelen is een schatkist voor de rest van je leven.

Wil je hier meer over weten?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen