re 7 symptomen waaraan je een winterdip kunt herkennen
7 symptomen waaraan je een winterdip kunt herkennen
24 januari 2023 

7 symptomen waaraan je een winterdip kunt herkennen

Wat is een winterdip en hoe kan ik herkennen dat ik daar last van heb?

De winter is een tijd van cocoonen, je lekker terugtrekken met een kop thee op de bank, donkere dagen en soms een pak sneeuw. 

Niet iedereen is blij met de wintertijd. Zodra de klok een uur is teruggedraaid, slaat bij veel mensen de winterdip toe. Klachten als vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid komen vaak voor. 

Herkenbaar?

De 7 symptomen van een winterdip

Bij een winterdip heb je vaak last van deze symptomen:

  • vermoeidheid: slecht slapen of juist te veel willen slapen;
  • sombere gevoelens en niet altijd in balans met jouw emoties;
  • minder of geen behoefte aan sociale contacten;
  • veranderd eetpatroon: je eten smaakt niet meer of je wil juist veel eten; 
  • aankomen in gewicht, vaak door het meer eten van zoet en koolhydraten;
  • niet goed kunnen concentreren en/of besluiteloosheid;
  • minder zin hebben in het ondernemen van activiteiten.

Tips om een winterdip tegen te gaan:

  1. Zorg dat je genoeg in aanraking komt met (dag)licht
     Een winterdip heeft heel vaak te maken met de veranderingen in de hoeveelheid licht. In het najaar worden de dagen korter en neemt de zonsterkte af. Het is lastig voor het lichaam om zich daarop aan te passen: wanneer de dagen kort zijn, wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Door dit hormoon blijf je slaperig. Gooi de gordijnen open en doe meer (aangepaste) lampen aan. Geef je lichaam een ander signaal.
      
  2. Blijf bewegen (in de buitenlucht)
     Bewegen en je verbinden met de buitenlucht is belangrijk: ook in de winter. Door lekker te bewegen, maakt je lichaam verschillende geluk hormonen aan die we ‘s winters extra hard nodig hebben. Geen zin om heel lang te bewegen? Een korte wandeling door het park, de fiets pakken naar het werk, trappen lopen in plaats van de lift of een frisse neus halen tijdens de lunchpauze: dagelijks bewegen zit in kleine en soms korte momenten. Wissel ze vooral af.
      
  3. Zorg goed voor jezelf
     De kans is groot dat je het liefst in bed wilt blijven liggen tijdens grauwe dagen. Zet je wekker, ga niet snoozen, maar stap uit bed. Stem even af op jezelf voordat je de dag in stapt en voel je iets meer gegrond daardoor. Richt je aandacht op de dingen waar je blij van wordt en plan leuke activiteiten in je agenda, dit helpt tegen negatieve gevoelens. 
  1. Eet gezond en gevarieerd
     Vergeet je vitaminen niet! Vooral vitamine D, dagelijkse vitamine B en omega-3 en gezonde eiwitten zijn belangrijk in de winter. Eet daarnaast lekker veel groenten en fruit, maar zo min mogelijk suiker. Drink ook niet teveel koffie en/of alcohol. Zo houd je je lichaam sterk en gezond voor de winter.
     

Hoe weet ik of ik geen burn out heb? 

Tegenwoordig is het heel makkelijk om online te testen op symptomen. De behandelend specialisten van Burn Out Poli hebben daar de officiële Burn Out Test voor ontwikkeld. Na het invullen van de Burn Out Test ontvang je jouw persoonlijk advies per mail.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen