Tegen de dag opzien: signalen, oorzaken en oplossingen
03 oktober 2023 

Tegen de dag opzien: signalen, oorzaken en oplossingen

Elk mens kent wel dagen waarop hij of zij opziet tegen wat komen gaat. Maar wat als dat gevoel structureel wordt? Wat als de angst voor morgen niet slechts een sporadische wolk is, maar een donkere schaduw die constant boven je hangt? In deze blog gaan we dieper in op het fenomeen 'tegen de dag opzien' en wat je er tegen kunt doen.

De Zondagochtend Blues

Veel mensen herkennen het: de zondagochtend blues. Na een ontspannen weekend wordt men op zondag plots overvallen door een gevoel van zwaarte. De gedachte aan maandag, aan de terugkeer naar de routine en de verantwoordelijkheden, drukt zwaar. Vooral na een vakantieperiode kan dit gevoel versterkt zijn. Waar komt dit vandaan?

Verloren Zingeving en Passie

Als het gevoel van opzien tegen de dag vaker voorkomt dan incidenteel, wijst dit vaak op dieper liggende oorzaken. Het kan een teken zijn dat je de zingeving in je leven of werk bent kwijtgeraakt. Je passie en creativiteit vinden geen uitlaatklep meer, waardoor je je gevangen voelt in een cyclus van routine zonder voldoening.

Signalen Om Op Te Letten

Tegen de dag opzien kan gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, gebrek aan motivatie en zelfs fysieke klachten. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen. Ze kunnen wijzen op een burn-out of andere stressgerelateerde aandoeningen.

Stappen Richting Ontspanning en Hervinding van Zingeving

Wanneer je merkt dat je structureel tegen de dag opziet, is het tijd voor actie:

  1. Zelfreflectie: Neem de tijd om bij jezelf na te gaan wat de onderliggende oorzaken kunnen zijn. Mis je voldoening in je werk? Voel je je overweldigd door verantwoordelijkheden?
  2. Praat erover: Deel je gevoelens met vrienden, familie of een professional. Een buitenstaander kan waardevolle inzichten bieden.
  3. Herstel de balans: Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dit kan zo simpel zijn als regelmatig een wandeling maken, mediteren of een hobby oppakken.
  4. Zoek professionele hulp: Als je het gevoel hebt vast te lopen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen je zingeving weer te vinden.

Conclusie

Opzien tegen de dag is een serieuze emotionele belasting. Maar met de juiste aandacht en stappen kun je de oorzaak aanpakken en de vreugde en passie in je leven hervinden. Bij Burn Out Poli zijn we er om je te ondersteunen in dit proces. Voel je niet alleen; zoek de hulp die je nodig hebt.

Plan een vrijblijvende kennismaking in met onze coaches.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen