Heb ik een burn-out?

In al die jaren dat mensen bij Burn Out Poli binnenstappen is de meest gehoorde vraag natuurlijk: Heb ik een burn-out?

Voor veel mensen begint dit proces al lang voordat ze zich er bewust van worden dat er iets aan de hand is. Ze voelen zich vermoeid, misschien een beetje overspannen, en gaan daarom een tijd lang door op hun reserves. Op een gegeven moment raken die reserves op en mensen komen dan in een chronische stress terecht.

Chronische stress

De mensen die bij ons binnenkomen met deze vraag, lopen meestal al een tijdje met zulke klachten. Die chronische stress is namelijk in feite het begin van de uitputting van het lichaam. Op het moment dat iemand bij ons binnenkomt, maken we een analyse van wat er nu Ć©cht bij iemand speelt. Is het vooral nog mentale stress en veel gepieker, of slaap je bijvoorbeeld slecht? Of ben je inmiddels al echt oververmoeid en is je lichaam in die uitputtingsfase terechtgekomen?

Voor ons zit daar het kantelpunt: Als je overgaat naar fysieke uitputting, krijg je dus een uitholling van allerlei systemen in het lijf. Het autonome zenuwsysteem staat alsmaar aan, waardoor je geen immuunsysteem kan opbouwen en sombere gedachtes krijgt door het gebrek aan serotonine.

Op zoā€™n moment wordt het een soort neerwaartse spiraal van uitputting, en dan spreken we van een burn-out. Daarvoor noemen we het overspannen of oververmoeid. Mensen die met terugkerende lichamelijke klachten komen, zijn die fase vaak al voorbij. Het autonome zenuwsysteem herstelt niet meer en ben je burn-out.

Heb je last van dergelijke klachten of wil je weten waar jij staat?
Doe danĀ hier de Burn Out Test.

We helpen je graag verder.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen