Fases van een burn-out

Ook al kan dit wel zo voelen, een burn-out overvalt je niet zomaar. Een burn-out komt in fases en kan soms wel over jaren verspreid opkomen.

Vermoeidheid

Het allereerste, vroegste signaal van een burn-out, is vermoeidheid. Als je dan doorgaat ondanks deze vermoeidheid, zie je dat veel mensen in een soort constante spanning van het lichaam, zenuwen en spieren terechtkomen. Daarin herkennen we dat het hele lijf in een chronische stressmodus staat. Dat is een fase van chronische stress waarin het lichaam alsmaar aan is gaan staan.

Vermijding

Veel mensen herkennen dan dat ze vermoeid zijn en spanning hebben, en zich daarom een beetje gaan terugtrekken. Ze willen niet meer naar sociale activiteiten toegaan en zien op tegen de dag van morgen. Er ontstaat een vermijding van alle dingen die moeten gebeuren. Het woord moeten is hierin de kern, want dat is wat ontstaat: Het gevoel alsmaar iets te moeten.

Dissociatie

Soms zien we ook dat mensen die zich terugtrekken, zich in extreme mate gaan focussen op details. Dit is ook vaak het moment dat de omgeving begint te signaleren dat er iets aan de hand is. Wanneer iemand zich alleen maar focust op details, leeft (en werkt) iemand niet meer in het volle potentieel.

Uitputting gedurende de dag

In de volgende fase komt het vaak voor dat mensen niet genoeg energie meer hebben om de hele (werk)dag door te komen. Waar ze voorheen een dag werken prima konden volhouden, zien we nu dat de uitputting al eerder op de dag komt, bijvoorbeeld halverwege. De energie raakt op, ondanks dat mensen graag door zouden willen.

Slaapproblemen

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomende klacht bij een (beginnende) burn-out. Inslapen is vaak nog wel goed te doen, vanwege de extreme vermoeidheid, maar in de nacht worden ze vaak wakker omdat het autonome zenuwsysteem aanstaat. Ook door de nacht is er nu te veel cortisol in het bloed aanwezig, waardoor ze bij het wakker worden ’s nachts meteen ‘aan’ staan. Daarin begint de echte uitputting, die wordt veroorzaakt door slaapgebrek.

Mentale, emotionele en fysieke uitputting

Bij Burn Out Poli zien we slecht slapen al echt als een alarmsignaal, want dit is ook de fase waarin we daadwerkelijk spreken van een burn-out. Deze totale uitputting zit dan op mentaal, emotioneel én fysiek niveau.

Behandeling

Om een burn-out te behandelen, begeleiden we iemand dan ook op alle drie die niveaus: Mentaal, emotioneel en fysiek. Op mentaal niveau richten we ons op het begrijpen van het probleem en de behandeling. Op emotioneel niveau richten we ons naar binnen, naar onderliggende overtuigingen, en proberen die weg te nemen. Op fysiek niveau focussen we op het herstel van het autonome zenuwsysteem en de darmflora. Daarna leren we mensen ook om op een gezonde manier om te gaan met voeding en beweging, zodat het lichaam op de langere termijn fit blijft.

Tijdens de behandeling bij Burn Out Poli krijgen mensen een toolbox om ook naderhand mentaal, emotioneel en fysiek om te gaan met stress. Dit is essentieel voor de langere termijn. Wil je hier meer over weten? Kijk rond op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen