Denken vs. voelen: het belang van afstemming op jezelf
19 september 2023 

Denken vs. voelen: het belang van afstemming op jezelf

In de hectiek van het dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met een essentiële vraag: voelen we of denken we? Deze twee processen, hoewel beide essentieel voor het menselijk ervaren, zijn heel verschillend en kunnen niet gelijktijdig optreden.

De Wereld van het Denken

Denken is een functie van de mind. Het is die stem in ons hoofd die constant actief is, ons begeleidt, ons waarschuwt voor potentieel gevaar, en ons helpt met analyseren en beslissingen nemen. Deze beschermende geest is als een waakhond, altijd alert op wat er mis kan gaan, of dat nu in de toekomst is of geworteld in ons verleden.

Het Rijk van het Voelen

Aan de andere kant is er het voelen, dat nauw verbonden is met ons lichaam. Het is een diepe afstemming op onszelf, een moment van verbinding met wat er werkelijk in ons omgaat. Waar denken zich in het hoofd bevindt, is voelen diep geworteld in ons lichaam.

De Verwarring Tussen de Twee

Vaak denken we dat we voelen, terwijl we in werkelijkheid denken. We interpreteren onze gedachten als gevoelens, wat kan leiden tot verwarring. We zeggen bijvoorbeeld: "Ik voel dat dit gaat gebeuren", terwijl we eigenlijk bedoelen: "Ik denk dat dit gaat gebeuren." Deze subtiele verschuiving van woorden heeft een diepe impact op hoe we de wereld ervaren.

De Kracht van Echte Afstemming

Echte afstemming vraagt om een moment van rust en stilte. Neem even de tijd, sluit je ogen en stem af op je innerlijke zelf. Voel wat er in je lichaam gebeurt, de sensaties, de emoties, zonder de constante analyse van de geest. Deze momenten van afstemming, zelfs als ze slechts een paar minuten duren, kunnen een diepe impact hebben op ons welzijn.

Conclusie

In een wereld die ons voortdurend bombardeert met informatie en afleiding, is het cruciaal om de tijd te nemen om echt te voelen. Het kan een uitdaging zijn om de constante stroom van gedachten te overstijgen en echt te verbinden met ons gevoelsleven, maar het is een reis die de moeite waard is. Door regelmatig af te stemmen op onszelf, kunnen we een evenwicht vinden tussen het denken en het voelen, wat leidt tot een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen