Ben ik overspannen?

De term overspannen kan soms wat verwarrend zijn. Ben ik nu overspannen? Wat is eigenlijk het verschil tussen een beetje vermoeid, overspannen of een burn-out?

Sinds corona hebben we bij Burn Out Poli gemerkt dat veel meer mensen zich overspannen voelen dan voorheen. Veel meer mensen zijn terechtgekomen in een uitgestelde stress, die ze voorheen nooit eerder hadden meegemaakt. Ontzettend logisch, want er is een toenemende druk gekomen op mensen sinds corona, sinds digitalisering en het thuiswerken.

Weinig rust

Veel mensen zijn wat meer vermoeid geraakt en merken dat er weinig rust en ruimte voor ontspanning is in bijvoorbeeld de avonden en de weekenden. Daardoor hebben ze al te lang ‘aan’ gestaan, en dat is waar overspannen over gaat.

Dit ontstaat namelijk wanneer je te lang doorloopt met veel stress en spanning, waarbij je op een gegeven moment in een fysieke overspanning terechtkomt. Je merkt dan dat het effect heeft op je lichaam, zoals op je spieren en zenuwen. Maar inmiddels merken veel mensen ook dat ze allerlei andere klachten ontwikkelen en voelen dat ze opgejaagd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een te hoge ademhaling.

Chronische stress

Deze lichamelijke spanning slaat dan om naar chronische stress, waarbij geen herstel plaats kan (of heeft kunnen) vinden. Die overspanning is dus eigenlijk een voorportaal voor een burn-out.

Op het moment dat je dus aan jezelf merkt dat je niet langer alleen vermoeid bent, maar daadwerkelijk overspannen bent geraakt, is het verstandig om dit als signaal te zien. Je kunt dan onze Burn Out Test doen, om eens te kijken waar je precies staat en wat de analyse is die wij je geven. Zo kun je ook de juiste maatregelen treffen en ervoor zorgen dat het niet van kwaad tot erger gaat.

De Burn Out Test kan je inzicht bieden in jouw situatie, en je mag ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor advies.
We helpen je graag.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen