Emotietherapie zorgt voor de diepe verandering waar cliënten naar op zoek zijn.
03 augustus 2020 

Emotietherapie zorgt voor de diepe verandering waar cliënten naar op zoek zijn.

De coaching programma's bij Burn Out Poli zijn multidisciplinair. Cliënten krijgen een compleet programma met mentale coaching, fysieke coaching en emotionele coaching. Eigenaresse en emotietherapeut Barbara Kok deelt hoe emotietherapie zorgt voor de diepe verandering waar cliënten naar op zoek zijn en wat het resultaat kan zijn mentaal, emotioneel en fysiek.

Hoe we met emotietherapie stress en angst aangaan.

Ik krijg vaak de vraag wat nu precies het onderscheidende van emotietherapie is in onze coaching programma’s. Mensen komen binnen met een issue dat telkens weer opspeelt en krijgen het niet uit hun systeem. “Moet je weten wat de reden daarvan is of kan ik emotionele blokkades wegnemen zonder dat ik ‘weet’ waar het vandaan komt,” is dan meestal de vraag. Emotietherapie werkt juist heel goed als je niet weet wat de herinnering is. Het gebeurt regelmatig dat we geblokkeerd raken door zaken die we ons niet kunnen herinneren. Meestal komen we snel bij de kern als ik vraag wat dit gevoel of deze herinnering veilig zou kunnen verbergen, afdekken of wil beschermen? Het werkt net zo goed voor overtuigingen die je cliënt al z'n levenslang heeft. Het volgende voorbeeld illustreert hoe je werkt met overtuigingen die als een metafoor uiteindelijk tevoorschijn komen.

Probleem

Mijn cliënt – ik noem hem Peter - had zijn schouder ernstig beschadigd na een valpartij. Na operatie en fysiotherapie konden er geen lichamelijke afwijkingen meer gevonden worden maar 3,5 jaar later had hij nog steeds zoveel pijn dat hij elke dag pijnstillers nodig had. De pijn ging niet helemaal weg en werd een steeds grotere last voor hem.

De pijn

In de sessie kwam naar boven dat Peter moeite had om de pijn los te laten. Hij wilde wel, maar hij verdiende het niet omdat het zijn eigen schuld was - schuld was een belangrijk thema voor Peter. Er kwamen meteen vele herinneringen boven waar hij een schuldgevoel bij had. Het bleek vastgezet bij de scheiding van zijn ouders en het bleek dat hij moest begrijpen dat de scheiding van zijn ouders niet zijn schuld was en dat hij een goed kind was.

Diepe verandering

Daarna hebben we ontmanteld dat zijn ouders vaak ruzie hadden maar allebei heel veel van hem houden. Hij herkende dat hij zich schuldig voelde over die ruzies maar zag nu in op een dieper niveau dat hij een klein jongetje was, dat niet verantwoordelijk was voor wat zijn ouders deden. Toen het jongetje zich daar rustig en goed over voelde, heb ik Peter gevraagd om dat jongetje, in het reine met zichzelf te brengen, hem zo met de huidige Peter te laten versmelten in de liefde en wijsheid die deze huidige man nu wel voor het jongetje kan voelen. Dat ging moeiteloos, gaf een opluchting en Peter voelde zich weer "heel", zoals hij dat noemde en voelde zich stil van binnen.

Resultaat

Peter ging rustig en ontladen naar huis. Drie dagen later heb ik hem gebeld. Peter had geen pijn meer in zijn schouder. Ik vroeg wat hij nu kon wat hij eerst niet kon en hij vertelde me dat hij zich realiseerde dat hij nu op een dieper niveau herkende dat hij niet de schuld van alles en iedereen op zich hoeft te nemen. Dat dat een patroon was geworden. Ik heb hem een toekomst laten visualiseren waarin hij zonder onnodig schuldgevoel en zonder schouderpijn kon zijn en leven. En dat lukte. Peter gebruikt inmiddels al 2 jaar geen pijnstillers…
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen