Na je vakantie weer helemaal fit. Of toch niet?

Je komt terug van vakantie en je rijdt met een tegenstrijdig gevoel weer naar je werk. Je zou weer helemaal fit en ontspannen moeten zijn, maar zo voelt het niet. Hoe komt dat toch?

Denk is even terug aan het moment voordat je weg ging: van stress op het werk ben je direct op vakantie gegaan. Dit is een bekend fenomeen. Doodmoe, geïrriteerd en futloos stappen we ieder jaar massaal in de auto of komen we op het vliegveld aan met de gedachte: ‘Ik ga even op vakantie, dan komt alles wel weer goed!’

Piekeren op het strand

Maar terwijl je op een strandbedje lag, was  je aan het piekeren; het werk wat allemaal niet was afgekomen. Relaties met partner en kinderen die hierdoor onder druk kwamen te staan. Je was misschien kortaf en maakte gauw ruzie. Je had last van een benauwd gevoel en hartkloppingen na een stukje traplopen. In plaats van te genieten van je welverdiende vakantie, herbeleef je in gedachte alles opnieuw.

Zondagzorgen

Bij terugkomst breekt het zweet je uit op zondagavond bij het idee dat je morgen weer moet werken. Met lood in je schoenen sta je ’s ochtends op. En na een eerste dag vol meetings weet je al niet meer waar je moet beginnen.

Stresstember

Traditiegetrouw is er in september altijd een enorme toestroom van mensen die aankloppen met overspannen klachten. Hoe dat komt? Ze gaan gestrest op vakantie en komen daar de ‘man met de hamer’ tegen.

Vakantie is bedoeld om even helemaal niets te moeten en om je te laten leiden door je vrije tijd. Maar ons vakantiegedrag is veranderd. We willen zoveel mogelijk dingen zien en het liefst ook alles delen via social media. Dus in plaats van te ontspannen, blijf je continu bezig en dit leidt uiteindelijk tot een burn-out.

Herken je jezelf in dit verhaal? Probeer er volgende vakantie dan iets aan te doen. Spreek bijvoorbeeld vaste tijdstippen met jezelf af over wanneer je op je telefoon kijkt en maak een goede overdracht voor al je collega’s zodat je met een gerust gevoel de auto of het vliegtuig in kunt stappen!

Klik hier voor het artikel op Baaz.nl.

Print your tickets

Call Now Button