Het belang van successen vieren
05 september 2023 

Het belang van successen vieren

Successen vieren is niet enkel een vreugdevolle gebeurtenis, maar het heeft ook een dieper psychologisch effect. Onze successen, groot of klein, zijn momenten die het verdienen om gevierd te worden, en er is een goede reden voor.

Waarom successen vieren?

Het vieren van successen is niet alleen een bevestiging van je eigen inspanningen en prestaties, maar het versterkt ook het positieve gedrag dat tot dat succes heeft geleid. Bovendien creƫert het een stimulans voor toekomstige inspanningen en motiveert het ons om onszelf voortdurend te overtreffen.

De valkuil van vergelijkingen

Helaas leven we in een tijd waar sociale media en constante vergelijkingen vaak leiden tot een ongelukkig gevoel van ontoereikendheid. In plaats van blijdschap om de prestaties van anderen, kunnen we soms angst voelen of onzekerheid over onze eigen prestaties. Deze angst houdt ons gevangen in wat we 'het dominantie brein' kunnen noemen. Het is een vicieuze cirkel waarbij negatieve gevoelens van jaloezie of angst ons vermogen om voor onszelf en voor anderen te juichen belemmeren.

Het pad naar een dankbaar leven

Het vieren van successen, zowel van onszelf als van anderen, is een prachtige manier om deze cyclus van dankbaarheid en positiviteit te bevorderen. Door bewust deze momenten te herkennen en te eren, zetten we een stap naar een vervulder, gelukkiger leven waarin we de schoonheid en waarde in zowel grote als kleine momenten kunnen waarderen.

Laten we de ruimte creƫren om onze prestaties en die van anderen te vieren. Dit gaat verder dan enkel een feestje of een schouderklopje. Het gaat om het koesteren van de reis, het herkennen van onze inspanningen en het cultiveren van een leven vol dankbaarheid. Laten we de cyclus van vergelijking en angst doorbreken en in plaats daarvan een leven vol vreugde en dankbaarheid omarmen.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen