Corona toont veerkacht in mensen en bedrijven
07 april 2020 

Corona toont veerkacht in mensen en bedrijven

Een maand of twee geleden konden we het ons nog niet voorstellen: dat onze samenleving en economie zo plotseling tot stilstand gedwongen kon worden door een virus. Nu is het de realiteit waarin we leven, en waarin alweer aanpassing en innovatie ontstaat. Net als in een persoonlijke crisis, komt ook in deze maatschappelijke crisis mét de pijn ook een enorme (verander)kracht vrij. Wat gebeurt er met mensen in zo’n uitzonderlijke situatie? Rutger Bregman beschrijft in zijn bestseller ‘De meeste mensen deugen’ dat juíst in crisissituaties mensen naar voren stappen om anderen bij te staan. “Bij rampen is de mens op zijn best. In tegenstelling tot de algemene perceptie, want mensen denken altijd dat het bij een ramp ieder voor zich is en God voor ons allen. In werkelijkheid wordt er bij een ramp op een soort resetknop bij mensen gedrukt, realiseren we ons waar het werkelijk om gaat in het leven en helpen we elkaar.”

Zorg voor elkaar

Dat zien we in de helden in de zorg die lange diensten draaien, en eindelijk gewaardeerd worden met de verdiende staande ovaties en ondersteunende initiatieven. Bijvoorbeeld Help 'n Happie, waarbij op basis van donaties restaurants die anders stilstaan lekkere maaltijden koken. Vrijwilligers brengen de maaltijden naar de (zorg)instelling, waar hardwerkend personeel of eenzame ouderen kunnen genieten van een welverdiende hap. De zorg, horeca én ouderen geholpen in één initatief! Voor de meesten van ons zit de zorg voor elkaar op dit moment in social distancing: afstand houden. Een flinke uitdaging voor een contactgericht wezen als de mens! En waar het eerst onmogelijk leek, gaat het nu opvallend goed. Buren stoppen kaartjes bij elkaar door de bus, vrienden zingen een verjaardagslied voor het raam. En we vermaken ons thuis.

Ondernemers tonen hun veerkracht

Ook ondernemers tonen hun veerkracht. Lokale winkeliers slaan bijvoorbeeld de handen ineen met een ‘online winkelstraat’. Van flessen wijn tot geurkaarsen, skateboards of benodigdheden voor de naaimachine, je kunt nu online de meest uiteenlopende producten bestellen bij lokale ondernemers in plaats van op bol.com. Bij Unlimited People en Burn Out Poli gaan voorlopig alle coachingsessies door via Zoom en Skype met overweldigend positieve ervaringen. Het blijkt zelfs heel mooie kanten te hebben om een intensieve coaching- of emotietherapiesessie in de rust van je eigen omgeving te kunnen ervaren. Boven alles laat de huidige situatie zien hoe veerkrachtig mensen zijn. Misschien zie je het bij jezelf en eigen bedrijf ook ontstaan. Dat verandering plots mogelijk is, sneller dan ooit. Onder druk komen we tot creatieve oplossingen. Houden we lang en krachtig vol, om er samen goed uit te komen. Dat vraagt veel van medewerkers. En daar hebben ze support bij nodig, om deze periode goed en gebalanceerd door te komen. Daarom biedt Unlimited People online ondersteunende True Friend Sessies, 3 sessies voor een gereduceerd tarief. Voor steun, ontlading en een constructieve blik. Deze True Friend Sessies zijn natuurlijk ook voor particulieren beschikbaar. Voel je vrij om contact op te nemen en direct naar de sessies in te plannen. Onze office medewerkers zitten voor je klaar om mogelijke vragen te beantwoorden.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen