Burn out golf voorkomen door preventie
21 juli 2020 

Burn out golf voorkomen door preventie

Ik vind het lastig om cijfers voorbij te zien komen waar alles over één kam wordt geschoren, vertelt Barbara Kok. Dat gesprek heb ik ook met leidinggevenden en verwijzers. Zij hebben nu weinig kijk op wat er speelt bij medewerkers. Door de afstand hebben zij niet door wat er nodig is en is het nu een uitdaging om op afstand in verbinding te blijven met medewerkers. Daar moeten we naar gaan kijken. Verbinding en mogelijkheden voor preventie.

Weerbaar en de beste versie van jezelf

De zomer is de uitgelezen mogelijkheid voor preventie. We hebben nu gesprekken met leidinggevenden en HR professionals om een burn out golf na de vakantie voor te zijn.Wij zijn in de zomer maar twee of drie weken op vakantie. Iedereen heeft die kinderen zes weken over de vloer en misschien komt er na de zomer wel een tweede golf. Misschien moeten we ons wel weerbaarder maken. Zo niet dan ben je na de zomer in ieder geval klaar om de beste versie van jezelf te zijn. Start met ‘wie ben ik.’ Wie ben ik eigenlijk? Ken ik mijn flaws, mijn saboteurs, vermijding strategieën. Je weet wel. Zo’n pad waar ik iedere keer weer in terug val omdat het comfortabel voelt terwijl het niet comfortabel is? Ken ik mezelf? En als ik dat nou niet doe hoe zou het dan zijn? Zo kijken wij de afgelopen naar een mens. Holistisch (mentaal, emotioneel en fysiek) de beste versie van jezelf zijn.

Hoe kunnen bedrijven voorkomen dat personeel omvalt?

Dat mensen uitvallen met psychische klachten is geen individueel probleem, maar een collectieve uitdaging. We horen van Leidinggevenden en HR professionals dat het nu voor hen een uitdaging is om op afstand in verbinding te blijven met medewerkers. Vanuit die vraag hebben we direct inzetbare programma's ontwikkeld voor het signaleren en voorkomen van stress en burn out. In deze tijd is persoonlijke aandacht meer dan ooit nodig omdat je ze niet ziet. Je voelt je mensen anders niet. Start de dag via Zoom met een kop koffie. Er zijn heel veel mensen alleen thuis. Die hebben geen gezin of partner en geen praatje bij de koffiemachine. Het gaat erom dat je door krijgt wat er speelt en gaat signaleren om werkstress en burn out te voorkomen.

Waar zie je nog kansen in de communicatie?

Ik zie nog kansen in de communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers. Ik hoor bij heel veel mensen dat zij ‘s nachts aan staan. Dat ze door de chronische stress te veel cortisol in hun bloed hebben gekregen wat vooral ‘s nachts doorgaat. Waardoor het hele zenuwsysteem door gaat met activiteit. Die mensen knallen om 3 of 4 uur wakker en komen lastig in slaap. Vallen om een uur of zeven in slaap en schieten weer wakker om een uur of acht. We doen heel veel aannames over hoe het met onze mensen gaat. Werknemers werken op een kleine uitzondering na keihard. Al is het alleen al het combineren van het gezin in die ruimte thuis met werk. Er is weinig scheidslijn tussen werk en privé. Ik zou leidinggevenden adviseren hun personeel te leren hiermee om te gaan. Bijvoorbeeld tussen de middag wel even een wandeling te maken en even pauze te maken. De werkdag is een werkdag. En in dit nieuwe systeem vanaf zes uur niet meer bellen, mailen en elkaar met rust laten. Dan kan het autonome zenuwstelsel echt ontspannen. Afhankelijk van de vraag bieden we op maat gemaakte workshops en trainingen voor het Signaleren en Voorkomen van een burn out. Neem vrijblijvend contact op om direct in contact te komen over de wensen en mogelijkheden voor preventie. Meer weten over stress en burn out? Lees ons e-book over burn out voor inzicht en perspectief. Je kunt het nu gratis downloaden.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen