Terugkeren na een burn-out: het spel tussen jezelf en je werkgever
12 december 2023 

Terugkeren na een burn-out: het spel tussen jezelf en je werkgever

"Wanneer kan ik weer aan het werk?" Deze vraag wordt bijna altijd gesteld door mensen die een burn-out hebben doorgemaakt. Het laat het verlangen om weer bij te dragen zien. Hoewel ik begrijp dat het een natuurlijke ambitie is om weer aan de slag te gaan, is het cruciaal om te overwegen vanuit welk perspectief en met welke intenties je terugkeert naar de werkvloer.

Burn-outs zijn complexe aandoeningen die een multidimensionale aanpak vereisen. Mensen die door een burn-out gaan, ondergaan een proces van helen op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Dit proces kost tijd en inspanning.

Tijdlijn van terugkeer: 12 weken of meer?

Er wordt vaak gezegd dat mensen na twaalf weken weer aan het werk kunnen. Toch helpen we je graag meteen uit deze illusie. Een proces van het herstellen van een burn-out is geen ‘one-size-fits-all’ principe. Hoewel sommigen inderdaad na deze periode hersteld kunnen zijn, is het belangrijk om te zien dat iedereen een uniek hersteltraject heeft. Terugkeren naar werk moet niet worden bepaald door een strikte tijdlijn, maar eerder door de individuele behoeften en het herstel van de persoon.

Waarom is de tijdsperiode belangrijk voor jou?

Een cruciale vraag die gesteld moet worden voordat je terugkeert naar werk is: waarom wil je nu weer aan het werk? Is het omdat je echt hersteld bent, fysiek en mentaal ontspannen, klaar om de uitdagingen van werk aan te gaan? Of is het omdat je druk voelt vanuit je werkgever, collega's niet wilt belasten, of het gevoel hebt dat je een bepaalde verwachting moet waarmaken? Het antwoord geeft inzicht in wat de reden is dat jij terug wilt keren naar de werkvloer.

Het gevaar

Ik begrijp dat de druk om snel weer aan het werk te gaan soms voelbaar is. Werkgevers willen hun team compleet hebben, en werknemers willen niet het gevoel hebben dat ze anderen tot last zijn. Toch is er een risico op terugval voor wie te snel weer aan het werk gaat. Als je niet volledig hersteld bent, loop je het risico opnieuw blootgesteld te worden aan stressfactoren die de burn-out hebben veroorzaakt.

Geef het de tijd die jij nodig hebt

Terugkeren naar werk is een persoonlijke reis. Het moet niet worden beïnvloed door externe druk of verwachtingen. (Al zien we ook hoe moeilijk dit is.) Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en te erkennen dat een hersteltraject tijd kost. Neem de tijd om te reflecteren, te voelen en eerlijk te zijn over je herstel.

Bij Burn Out Poli begeleiden we je in het gehele traject. Inclusief alle twijfels die je voelt. Want weet één ding: deze gedachten heeft iedereen in zijn of haar traject.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen