Wat houdt mij tegen?
Velen van ons zijn momenteel uit onze ‘normale’ routine geslingerd. Dingen die wij op de automatische piloot deden, zijn nu niet meer zo vanzelfsprekend. Je zomaar gelukkig voelen lijkt misplaatst in deze wonderlijke tijd. Het biedt ons wel de mogelijkheid om stil te staan bij onze algehele gezondheid. Hoe gaat het met jou? Mentaal, emotioneel & fysiek? Ben jij zielsgelukkig? Ben je (nu en voor corona) mooie herinneringen aan het maken en jouw dromen aan het realiseren of ben je de weken aan het doorkomen, als een robot met oogkleppen op, volautomatisch aan het leven? Als jij ervaart dat je je op het pad bevindt om jouw dromen te realiseren, doe dan een happy dance. Je bent lekker bezig! Zo niet. wat houdt je dan tegen.

Wat houdt mij tegen?

Pak een pen en papier en ga voor jezelf eens na wat het is dat je tegenhoudt om jouw droom ten volle te leven. Welke angsten, twijfels of overtuigingen? Schrijf ze allemaal op. Stel jezelf verschillende keren de vraag: wat houdt mij tegen? Zodra je dit hebt gedaan kun je naar de volgende stap. Onder al die overtuigingen zit een nog grotere, vaak onbewuste angst die je te allen tijde vermijdt. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen. Zo’n angst kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent om onveilig te zijn in een wereld die nieuw en onzeker voelt, de angst voor fysieke kwetsbaarheid of een angst dat je er niet bij hoort, dat er voor jou geen liefde is. Wellicht lukt het je al om nog iets dieper te zoeken door te vragen: wat is hierin het probleem?

Uitingen van angst

Aan de oppervlakte uit angst zich in allerlei vormen zoals bijvoorbeeld perfectionisme, controledrang, boosheid, sociale angsten, onzekerheid, obsessief gedrag, extreme vriendelijkheid, veel projecten aannemen, verdriet, frustratie, keihard werken, verslaving, eetbuien, jaloezie, fysieke klachten, SOLK (Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten). Van binnen, daaronder zitten de daarbij behorende angsten, die op een gegeven moment weer stress creëren. Het is een beetje een open deur maar waar. Wie stressgevoelig is en een te lange tijd chronische stress, zonder ontspanning ervaart, wordt gevoelig voor burn out. Als je nu al symptomen van burn out bij jezelf herkent, is dit een kans voor je om de burn out test te doen en je daar bewust van te worden. Als jij je niet langer door angst gegijzeld wil voelen en die angst nu aan wil gaan door de emotie op een gezonde manier te doorvoelen, zul je merken dat jouw leven een hele andere wending gaat nemen. Je komt dan in contact met jezelf en zal je dan niet meer laten leiden door angsten en de weg opent zich om je te laten leiden door jouw passies en dromen. Je kent vast wel een aantal mensen om je heen die een bepaalde rust over zich hebben en deze manier van leven al ervaren. Dit ligt voor jou ook voor het oprapen. Het enige wat je hoeft te doen is ruimte te maken voor persoonlijke ontwikkeling.

Coaching is voor iedereen

Weet je niet waar je moet beginnen, maar voel je dat je dit wil ervaren? Laat je dan niet tegenhouden want je kan hierin worden begeleid door een coach. Burn Out Poli emotietherapeut/ eigenaresse Barbara Kok en haar collega’s begeleiden al twaalf jaar particulieren en professionals terug naar zichzelf vanuit multidisciplinaire programma’s. Geïntegreerde programma’s met een emotietherapeut, mentale Doorbraakcoach en fysieke ondersteuning onder één dak. Deze coaching trajecten worden vaak vergoed door de werkgever onder de noemer persoonlijke effectiviteit, het Doorbraakcoaching programma of de aanbieding met de losse True Friend Sessions.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen