Verzuim: De grootste kostenpost
17 januari 2023 

Verzuim: De grootste kostenpost

Verzuim is nog steeds de grootste kostenpost voor de werkgever. Nog steeds, omdat we zien dat vanaf het moment dat TNO CBS cijfers is gaan publiceren, het verzuim alsmaar oploopt. Er zijn inmiddels 1,3 miljoen mensen in Nederland die burn-outgerelateerde klachten benoemt, uit een workforce van 8,3 miljoen. 

Gemiddeld 100.000 euro per medewerker

Het verzuim is dus gigantisch. Bij Burn Out Poli komen we bij bedrijven die soms wel 14 procent verzuim hebben. Dat is een ongelooflijke kostenpost. De gemiddelde werkgever is hieraan namelijk ongeveer 100.000 euro per medewerker kwijt. De gemiddelde werknemer met een burn-out verzuimt zo’n negen maanden van het werk. 

Dat cijfer loopt maar niet terug. Hoe komt dat? Omdat veel mensen met burn-outklachten puur cognitief begeleid worden. Het is zaak dat we kijken naar de mens in zijn of haar geheel: mentaal, emotioneel en fysiek. Op die manier kunnen we daar veel intensiever en effectiever mee aan de slag. We richten ons op oorzaken en niet alleen op symptomen en gedrag. Dat is wat we doen bij Burn Out Poli: we kijken naar de gehele mens en alle systemen, maar ook hoe die persoon functioneert in zijn omgeving en welke patronen, overtuigingen van vroeger en vermijdingsstrategieën er zijn. 

Herstel

Het is dus essentieel dat mensen in twaalf weken terug kunnen naar de werkvloer. Dit is goed voor de werknemer zelf, om zich goed te voelen en perspectief te krijgen, maar ook voor de werkgever. Het kost immers handenvol geld. 

Wil je hier meer over weten of kijken hoe je hiermee preventief aan de slag kunt gaan?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking in.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen