Hoe kan ik meer in het nu genieten?
09 april 2024 

Hoe kan ik meer in het nu genieten?

Het leven in het nu lijkt soms een ongrijpbare kunst. Velen van ons worstelen ermee. Waarom is dat zo moeilijk? Ons brein is ontworpen om ons te beschermen, om te anticiperen op toekomstige gevaren en te leren van het verleden.

Maar hoe kunnen we dit patroon doorbreken en meer in het nu leven? Dat is een vraag die velen van ons bezighoudt.

Plan vooruit om in het moment te leven

Onze tip is eenvoudig: neem de tijd om je week zorgvuldig te plannen. Dit betekent dat je elke vrijdag je agenda voor de komende week bekijkt en bewust tijd blokkeert voor werk, ontspanning, sport, en tijd met geliefden. Door je week gestructureerd in te delen, verminder je het 'zondagochtend syndroom'ā€”die angstige momenten op zondagochtend waarop je denkt aan alles wat je nog moet doen.

Het klinkt paradoxaal, maar door te plannen creƫer je ruimte voor spontaniteit binnen de gereserveerde tijden. Wanneer alles een plek heeft, hoef je niet steeds te denken aan wat nog moet komen. Je kunt je volledig concentreren op het huidige moment. Dit kan bijdragen aan een dieper gevoel van tevredenheid en plezier, omdat je weet dat alles onder controle is.

Niet alleen een agenda-strategie

Natuurlijk is leven in het nu meer dan alleen een goed beheerde agenda. Het vereist een bewuste inspanning om je aandacht te richten op het huidige moment, om de kleine dingen die elke dag mooi maken te waarderen. Echter, door je tijd efficiƫnt te beheren, geef je jezelf de vrijheid om werkelijk aanwezig te zijn in het moment zonder de last van 'wat nog moet komen'.

Dus, terwijl we deze technieken toepassen, laten we niet vergeten om ook te genieten van het proces. Het opmerken van de kleine, alledaagse schoonheden kan ons helpen de kwaliteit van ons dagelijks leven te verbeteren. Dus de volgende keer dat je je overweldigd voelt door de zorgen van morgen, denk dan terug en herinner jezelf eraan om even stil te vallen en te genieten.

Ben je benieuwd wat Burn Out Poli voor je kan betekenen?
Plan dan een vrijblijvend oriƫntatiegesprek in.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creƫert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen