Preventief werken aan jezelf. Het kan veel voorkomen!
06 februari 2024 

Preventief werken aan jezelf. Het kan veel voorkomen!

Vaak denken we pas aan oplossingen en het zoeken van hulp als we eigenlijk al te ver gegaan zijn. Dit zien we ook vaak bij een burn-out. We zijn de ontkenning voorbij en zoeken de hulp. Toch zien wij nog een andere weg. Preventie, niet alleen een optie, maar ook de sleutel tot een gezonder, gebalanceerder leven.

Ja. Preventie mag ook.

Hoewel dit een voor de hand liggend statement lijkt, is het van groot belang. Een mentaal gezond leven gaat verder dan alleen het behandelen van symptomen. Het is niet nodig om op het randje van uitputting te balanceren voordat je mag werken aan jezelf. Preventie is een proactieve keuze, een bewuste stap om te voorkomen dat mentale, emotionele en fysieke uitputting toeslaan.

Voorkomen is beter dan genezen.

Dit is de mantra die we willen normaliseren. Door preventief te handelen, kun je voorkomen dat de last van omstandigheden je naar beneden haalt. In plaats van te wachten tot problemen zich voordoen, is het mogelijk om vaardigheden en strategieën te ontwikkelen om deze problemen voor te zijn.

Oke, preventie. Waar werken we aan?

Bij Burn Out Poli richten we ons op diverse aspecten om preventief te werken aan een gezonder leven. We begrijpen dat bij een burn-out verschillende patronen van oorzaken en oplossingen spelen. Daarom werken we continu aan onderwerpen zoals stressmanagement, het behouden van emotionele balans en het herstellen van energieniveaus.

1. Mentale gezondheid: Je mag ook ‘goed’ doen voor jezelf.

Het is essentieel om te erkennen dat een adempauze soms nodig is. Velen van ons streven ernaar om alles 'goed' te doen, hard te werken en zichzelf te verliezen in de dagelijkse to-do's voor anderen. Het is tijd om aandacht aan jezelf te besteden en regelmatige pauzes in te lassen. Dit is niet egoïstisch, maar cruciaal om mentaal terug te gaan naar je ware zelf en te floreren in jouw beste versie.

Het is belangrijk om aan jezelf en je mentale belastbaarheid te werken. Weten waar jouw grenzen liggen, hoe je daarmee omgaat. Of weten hoe jij weer nieuwe energie krijgt. Als je hieraan werkt, dan maakt het je sterker. En kan het veel klachten voorkomen, waaronder een burn-out.

2. Balans in lichaam en geest

Een gezond lichaam vormt de basis van een gezonde geest. Bij Burn Out Poli bieden we niet alleen emotionele en mentale ondersteuning, maar richten we ons ook samen met jou op je fysieke welzijn. Door het stresssysteem en het autonome zenuwsysteem in balans te brengen en de darmflora te versterken, leggen we een solide basis voor een sterk immuunsysteem. Een sterk lichaam maakt ruimte voor een sterke geest.

Dus je bent ook welkom als je preventief iets wil doen aan jezelf.

De uitnodiging is duidelijk: preventie is belangrijk. Het kan veel voorkomen. Of je nu al voelt dat je op de rand van uitputting staat of gewoon wilt investeren in een gezondere versie van jezelf, Burn Out Poli staat voor je klaar.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen