Angsten komen vaker voor. Hoe gaan we hiermee om?
26 maart 2024 

Angsten komen vaker voor. Hoe gaan we hiermee om?

De afgelopen jaren stijgt het aantal mensen met angstgevoelens. Veel van ons worstelen ermee en nemen deze gevoelens mee de dag in. Toch is het ook een emotie de we vaak negeren. Misschien omdat we de emotie niet helemaal snappen. Misschien omdat de angst om de angst onder ogen te zien nog wel groter is dan de oorspronkelijke angst. 

Toch willen we je bewust maken dat deze emotie bijna bij iedereen aanwezig is. Dus laten we dieper ingaan op deze emotie. Want wat is angst eigenlijk? 

We vangen onze angsten in een kooi

Voor velen is angst iets wat vastzit. Het is een onderdeel van het leven geworden. Maar is dat echt zo? Het is belangrijk om te begrijpen hoe angst is opgebouwd en welke emotionele componenten hieronder liggen. Angst is vaak een mechanisme dat is ontstaan uit het vermijden van bepaalde gevoelens. Het is een manier om pijnlijke of onplezierige emoties te vermijden door er een muur omheen te bouwen. We vangen onze angst, zodat het niet oncontroleerbaar ontsnapt. 

Wegduwen en vermijden. Een reflex van angst

Stel je voor dat er een oud gevoel is dat je nooit meer wilt ervaren, iets wat je diep van binnen pijn heeft gedaan. Om dat gevoel te vermijden, bouw je een muur van angst eromheen. Telkens wanneer dat gevoel te dichtbij komt, duw je het weg. Dit wordt een patroon, een reflex: wegduwen en vermijden. 

Maar na verloop van tijd kan die muur van angst zo dik worden dat je niet eens meer weet wat erachter zit. Het zal niet verdwijnen, maar de oplossingen en inzichten worden alleen maar vager. 

De angst voor de angst

Je bent bang voor de angst zelf geworden, zonder zelfs maar te beseffen wat erachter schuilt. En dat is waar onze benadering om de hoek komt kijken. Bij Burn Out Poli maken we gebruik van emotietherapie om mensen te helpen hun angsten op een natuurlijke manier te ervaren en te doorbreken. Het laat je achter de muur kijken en je angsten verwerken. En juist hierdoor wordt de angst minder tot het zelfs kan verdwijnen. 

Je staat niet alleen

Het is belangrijk om te weten dat angst niet onoverkomelijk is. Het is iets wat we kunnen aanpakken en verminderen. Maar het is wel een emotie waar hard werken van nodig is. Verwerken, inzichten en leren hoe je met de angst emotie omgaat. Dus als je worstelt met angst, weet dan dat je niet alleen bent. 

Ben je benieuwd of je zelf symptomen ervaart van een burn out?
Doe dan vrijblijvend de burn out test.

 

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen