6 tips om dat ontspannen gevoel vast te houden na je vakantie
22 augustus 2023 

6 tips om dat ontspannen gevoel vast te houden na je vakantie

Na een heerlijke vakantie vol ontspanning, kan het terugkeren naar de dagelijkse sleur overweldigend zijn. Velen van ons ervaren stress na de vakantie, die zich kan manifesteren als vermoeidheid, post-vakantie blues en gevoelens van onzekerheid. Het is belangrijk om deze stress te erkennen en te adresseren om een burn-out te voorkomen.

 In deze blog delen we waardevolle tips en wetenschappelijk onderbouwde adviezen om het ontspannende gevoel na je vakantie vast te houden en stress op afstand te houden.

1. Neem de tijd om overgangen te maken 

Terugkeren van een ontspannende vakantie naar de dagelijkse sleur kan een schok zijn voor het systeem. Het is belangrijk om de overgang geleidelijk te maken om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Plan enkele rustige dagen voordat je weer aan het werk gaat of andere verplichtingen oppakt. Gebruik deze dagen om te reflecteren op je vakantie-ervaringen, je doelen voor de komende tijd te bepalen en een realistische planning te maken voor je terugkeer naar het dagelijkse leven.

2. Creëer een ontspannende omgeving thuis 

Een ontspannende thuisomgeving kan een krachtige manier zijn om het vakantiegevoel vast te houden. Na je vakantie kun je een positieve sfeer in huis creëren door te werken met elementen die je aan je reis herinneren, zoals vakantiefoto's, souvenirs of decoraties. Zorg voor een opgeruimd en georganiseerd huis, omdat een rommelige omgeving stress kan verergeren. Investeer ook in comfortabele en gezellige hoekjes waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

3. Plan regelmatig me-time 

in Het dagelijks nemen van tijd voor jezelf is essentieel om het ontspannende gevoel na je vakantie vast te houden en stress te verminderen. Reserveer dagelijks ten minste 15 tot 30 minuten voor activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken. Dit kan variëren van het lezen van een boek, het luisteren naar je favoriete muziek, het beoefenen van meditatie of gewoon een wandeling maken in de natuur. Geef jezelf toestemming om te genieten van deze momenten zonder je schuldig te voelen.

Daarnaast organiseren we 31 oktober een luxe retreat aan het Noordwijkse strand. 11 dagen lang ontsnappen naar een oase van rust: de ultieme weg naar herstel en vernieuwing. Onze ervaren coaches staan voor je klaar om je te begeleiden naar innerlijke rust en balans.

4. Blijf actief en beweeg 

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Probeer actief te blijven en de lichamelijke activiteiten die je tijdens je vakantie deed voort te zetten in je dagelijks leven. Of het nu gaat om fietsen, zwemmen, dansen of gewoon een wandeling maken, regelmatige lichaamsbeweging helpt endorfines vrij te geven en vermindert stresshormonen zoals cortisol. Bovendien kan fysieke activiteit je helpen om je meer verbonden te voelen met je lichaam en geest.

5.  Beperk de digitale tijd 

Hoewel technologie veel voordelen biedt, kan overmatige blootstelling aan schermen en sociale media stress verergeren. Na je vakantie is het belangrijk om bewust te zijn van je digitale gewoonten. Beperk de tijd die je doorbrengt op je telefoon, computer of televisie en stel grenzen aan het gebruik van sociale media. Neem regelmatig digitale detoxdagen waarop je volledig loskoppelt van technologie en je concentreert op meer persoonlijke en ontspannende activiteiten.

6. Praat erover 

Deel je post-vakantie gevoelens met vrienden, familie of collega's. Vaak ontdek je dat je niet de enige bent die zich gestrest voelt na een vakantie. Het delen van je gevoelens kan opluchten en anderen kunnen waardevolle tips geven om met stress om te gaan.


Terugkeren naar de realiteit na een ontspannen vakantie kan stressvol zijn, maar het is mogelijk om de ontspanning vast te houden en een burn-out te voorkomen. Door bewust tijd voor jezelf te nemen, een ontspannende omgeving te creëren, lichamelijk actief te blijven en digitale tijd te beperken, kun je stressgerelateerde klachten verminderen en je welzijn verbeteren. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en je ontspanning te prioriteren, zelfs na je vakantie. Zo kun je de positieve effecten van je vakantie langdurig ervaren en vol energie en gelukkig verder gaan.


Weten of jouw klachten niet verband houden met een burn out? Doe de test.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.