Imposter syndroom

We hebben veel mensen in onze maatschappij die ontzettend hard hebben gewerkt en dingen hebben bereikt puur vanuit wilskracht. We noemen deze mensen ook wel de diehards. Maar deze manier van werken kan omslaan in een burn-out. Wanneer dit gebeurt komt er een enorm gevoel van falen omhoog. Om dit gevoel niet te krijgen gaan mensen alsmaar door, omdat ze niet willen voelen dat ze eigenlijk iets niet kunnen. 

Diep in hun ziel zit er een stukje dat zegt: ik ben niet goed genoeg, ik kan dit helemaal niet en straks val ik door de mand. Dit gevoel noemen we ook wel het imposter syndroom. 

Imposter syndroom

Het imposter syndroom is een psychologisch fenomeen waarbij iemand die succesvol is of presteert, toch het gevoel heeft dat hij of zij eigenlijk niet goed genoeg is en zijn of haar succes niet verdient. Personen met het imposter syndroom hebben vaak het idee dat ze per ongeluk of door gelukkige omstandigheden op een bepaald niveau zijn gekomen, en dat hun prestaties vooral te danken zijn aan externe factoren zoals toeval of de hulp van anderen, in plaats van hun eigen vaardigheden en inspanningen. 

Het imposter syndroom kan leiden tot gevoelens van angst, twijfel, schaamte en een gebrek aan zelfvertrouwen. Mensen met het imposter syndroom kunnen zichzelf saboteren door taken uit de weg te gaan of niet volledig te benutten vanwege hun angst om ontmaskerd te worden als een bedrieger. Het kan van invloed zijn op verschillende aspecten van het leven, zoals werk, relaties en persoonlijke prestaties. Het imposter syndroom komt vaak voor bij mensen die hoog opgeleid zijn, perfectionistisch zijn ingesteld en die in situaties verkeren waarin er veel concurrentie is.

Hierbij bekruipt je het gevoel dat als mensen erachter zullen komen dat je iets niet kunt en je zal falen. Dit gevoel zit enorm diep. Het is een van de allerdiepste overtuigingen die mensen kunnen hebben op emotioneel niveau. 

Als je daar vanaf wil is het belangrijk om naar dat emotionele niveau te kijken. Wil je hier hulp bij of meer van weten?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking in.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen