Ben ik oververmoeid?

Bij Burn Out Poli komen veel mensen binnen die oververmoeid zijn, te lang moe zijn, en die zich afvragen of ze burn-out zijn. Er is een verschil tussen oververmoeid, overspannen en een burn-out. Een tijdje oververmoeid zijn is natuurlijk mogelijk. Als je het een korte tijd een beetje te druk hebt gehad en te veel stress hebt gehad, kun je oververmoeid zijn geraakt. Dat kan weer herstellen dat is ook oké. Oververmoeidheid wil niet gelijk zeggen dat dat niet goed is. Met wat rust kun je hier weer overheen komen.

Gevarenzone

Als die oververmoeidheid een te lange tijd duurt, dus een te lange tijd zonder rust en ontspanning, dan kom je in de gevarenzone. Je moet op een gegeven moment zorgen dat het autonome zenuwsysteem weer kan ontspannen. Dat die sympathicus die voor actie altijd aangaat, weer een beetje tot rust komt, en dat de parasympathicus – het gedeelte voor herstel, rust en ontspanning – weer een beetje dominanter kan worden.

Een beetje oververmoeid is in eerste instantie dus zeker niet een symptoom van burn-out, maar het mag niet te lang duren. Heb je toch twijfels over jouw gevoel en ben je zoekende in jouw situatie? Doe dan eens de Burn Out Test. Deze tool kan je inzicht bieden in waar je staat in de gradaties van vermoeid, oververmoeid of burn-out.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen