Ik ben erg emotioneel

Bij Burn Out Poli zien we heel veel mensen die zichzelf herkennen als ‘te’ emotioneel of prikkelbaar. Maar wat is dat dan? Wat is er met je aan de hand als je te emotioneel bent?

Het daarbij belangrijk om te kijken naar de fases die voorafgaan aan een burn-out. Mensen hebben te lang gewerkt en te weinig ontspannen, te weinig momenten van rust gehad. En vaak zien we dat ze heel veel emoties hebben weggeduwd. 

Emoties wegduwen

In het leven komen er dingen op je af, en soms wil je iets liever niet voelen. Een emotie, een stuk van niet goed genoeg zijn, of überhaupt een kwetsbaarheid. Dan duw je dat weg, dat is een hele duidelijke reflex die mensen hebben. Maar als je een te lange tijd achter elkaar al die emoties hebt weggeduwd, wordt het lijf eigenlijk juist een soort van vol emoties met een te klein halsje erboven. 

Je merkt dus dat mensen op een gegeven moment ‘vol’ raken als ze te lang emoties niet geadresseerd hebben. Dan krijgen ze ineens een emotionele bui, of alsmaar emotioneel zijn en niet meer kunnen ontsnappen aan die emoties. Dit geeft een onaangenaam gevoel, wat volstrekt begrijpelijk is. 

Dit is het moment waarop je toch moet kijken of je niet een te lange tijd door bent gegaan, en misschien een beslissing moet nemen om echt te stoppen. Om eventjes alles uit te zetten, die agenda te schrappen en te kijken of je even stil kan vallen, al is het maar een paar weken.

Lukt dat niet of merk je dat dat niet genoeg is? Weet ons dan te vinden.
Plan dan een vrijblijvend gesprek

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen