Hoe voorkom ik een burn out door (werk) stress?

burn out voorkomen

Een beetje acute stress is helemaal niet erg. Je herkent het wel. Je hartslag gaat omhoog, je bent gefocust en hebt energie dingen gedaan te krijgen. Maar waarom krijgen dan zoveel mensen stress gerelateerde klachten en hoe kunnen we een burn out voorkomen?

Waarom krijgen dan zoveel mensen een burn out?

Om dit te kunnen beantwoorden gaan we terug in de tijd. Ons stresssysteem dateert uit de prehistorie en is eigenlijk bedoeld voor levensbedreigende situaties. Een stress reactie zet de bijnieren aan het werk om het hormoon cortisol te produceren. Cortisol verhoogt je bloedsuikerspiegel, zodat je direct energie hebt om te vechten of vluchten. Nadat je in de prehistorie de inspanning (vechten of vluchten) had verricht ontstond er weer ontspanning en kon je weer uitrusten.

In moderne tijden is er zelden echt een levensbedreigende situatie in Nederland. Door de enorme hoeveelheid aan stresserende prikkels activeren we wel continu ons stress systeem, waarna er geen ontlading en ontspanning komt. Wanneer je na een stress reactie steeds onvoldoende rust en hersteltijd inlast voor jezelf ga je over op chronische stress. In deze fase van stress kunnen de bijnieren het verbruik niet bijbenen en ben je die langzaam aan het uitputten. Bij chronische stress komt er simpel gezegd minder energie binnen dan dat je nodig hebt.  Je bent je energie aan het opmaken en pleegt roofbouw op het lichaam.

Hoe weet ik of ik last heb van chronische stress?

Je bent bij chronische stress fysiek, mentaal en emotioneel niet helemaal de oude en merkt dit ook aan je gedrag. Deze kleine veranderingen zijn chronische stress en burn out symtomen, die je beter serieus kan nemen. Volgens TNO heeft 14% van alle werkenden op dit moment last van burn out klachten. Wanneer je de signalen blijft negeren, raak je uiteindelijk burn out.

Mensen die burn out raken, zijn te lang over hun grenzen heen gegaan en hebben lange tijd te weinig rust genomen. Zij hebben alle stress signalen genegeerd en zijn doorgegaan op pure wilskracht. Het onvermijdelijke eindpunt is dan volledige uitputting oftewel burn out. Doordat er dan ook een fysieke shutdown is, kunnen de klachten bij een volledige burn out echt niet meer genegeerd worden.

Barbara Kok begeleidt al twaalf jaar mensen met een burn-out in haar praktijk Burn Out Poli. Dankzij hun volledige programma’s met emotionele doorbraak coaching, emotietherapie en osteopathie begeleidt Burn Out Poli professionals binnen twaalf weken terug naar de werkvloer (zonder terugval.) Dit is veel sneller dan het landelijk gemiddelde van 8 maanden thuis.

Je hoeft niet volledig uitgeput te zijn voordat je hulp zoekt bij chronische(werk)stress. Doe de gratis Burn Out Test van Burn Out Poli om een helder beeld te krijgen van jouw huidige staat. Dit kan een volledige burn out voorkomen.

 

 

 

 

 

Print your tickets

Call Now Button