Stoppen met piekeren

Iedereen piekert wel eens. Maar soms piekeren we zoveel, dat we er helemaal gek van kunnen worden. Dit horen we vaak van mensen die binnenkomen bij de burn-out poli. Ze willen af van de gedachtes waarin je brein je vertelt wat er allemaal fout kan gaan. 

80.000 gedachtes per dag

Misschien heb je deze gedachtes wel omdat er in het verleden iets is fout gegaan en je dat niet meer wil meemaken. Maar dat betekent eigenlijk dat je niet leeft in het hier en nu. Je laat je afleiden door je gedachtes. En dat is niet heel gek, want een mens heeft zo’n 80.000 gedachtes per dag. Maar wist je dat het grootste gedeelte van deze gedachtes negatief is? In je hoofd ben je voor 85% bezig met gedachtes die fout kunnen gaan en ben je maar 15% bezig met mooie, goede en leuke gedachtes. 

Positieve gedachtes

Je gedachtes zijn zo verdeeld, omdat je brein wil zorgen dat je overleeft en wil voorkomen dat er iets fout kan gaan. Maar het zou mooier zijn als je die 15% en 85% met elkaar zou kunnen omwisselen. Gedachtes waar je blij van wordt en waar je lichaam een goed gevoel van krijgt. Het is goed om hier bewust mee bezig te zijn. Geef je brein nieuwe, positieve gedachtes mee. Mijn tip is dan ook om ’s ochtends als je wakker wordt even rustig te zitten en jezelf vijf positieve vragen te stellen. Herhaal deze vragen gedurende dag nog een aantal keer tot de avond. Het liefst zo’n vijf keer. Op deze manier krijgt je brein nieuwe informatie, waardoor je op positieve gedachtes stuurt en je hierdoor positieve gevoelens creëert. 

Vind je dit nou toch een beetje lastig of wil het niet helemaal lukken?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen