De kracht van positieve vragen: train je brein voor geluk en welzijn
12 september 2023 

De kracht van positieve vragen: train je brein voor geluk en welzijn

Het menselijk brein is een ongelooflijk geavanceerd orgaan, geëvolueerd om ons te beschermen en in leven te houden. Ironisch genoeg kan dit beschermende mechanisme soms meer een belemmering dan een hulp zijn als het gaat om ons emotioneel welzijn. Een opmerkelijk feit is dat ons brein ongeveer 85% van de dag is geprogrammeerd om situaties te vermijden die pijn kunnen veroorzaken of ons kunnen herinneren aan negatieve ervaringen uit het verleden. Hoewel dit ons helpt te overleven, kan het ons ook beletten echt te leven. Gelukkig is er een techniek die ons kan helpen de manier waarop ons brein werkt te herprogrammeren: het stellen van positieve vragen.

Het Beschermende Brein

Ons brein kan op een dag ontelbare vragen en prikkels verwerken. Echter, vanwege zijn natuurlijke neiging om gevaar te vermijden, blijft het vaak vastzitten in dezelfde patronen. Deze 'automatische piloot'-modus, hoewel nuttig voor overleving, kan ons potentieel voor geluk en groei beperken.

Het Belang van Nieuwe Input

Omdat 85% van onze dagelijkse denkpatronen erop gericht is om mogelijke bedreigingen te vermijden, moeten we actief en bewust nieuwe, positieve input introduceren als we ons denkpatroon willen veranderen. Dit is waar het stellen van positieve vragen een rol speelt.

Wat zijn Positieve Vragen?

Positieve vragen zijn doelbewust geformuleerde vragen die ons aanmoedigen om na te denken over de goede dingen in ons leven, onze doelen en onze dromen. Door vragen te stellen als "Wat maakt me vandaag gelukkig?" of "Hoe kan ik vandaag een positieve impact hebben?", geven we ons brein de kans om uit de 85% beschermingsmodus te stappen en zich te richten op positievere en productievere gedachten.

De Kracht van Herhaling

Door onszelf dagelijks deze vragen te stellen, beginnen we een nieuwe gewoonte te vormen en ons brein te herprogrammeren. Met elke positieve vraag die we stellen, verschuift dat 85%-cijfer beetje bij beetje, waardoor we een gezondere mentale ruimte creëren.

Conclusie

De neiging van ons brein om zich op bescherming en overleving te concentreren is natuurlijk. Maar met inspanning en de kracht van positieve vragen, kunnen we die 85% verminderen en een leven leiden dat rijker is aan geluk, welzijn en persoonlijke groei. Begin vandaag met het stellen van positieve vragen en ontdek de transformatieve kracht ervan.

Vermoed je dat je wellicht burn out symptomen ervaart?
Doe dan direct onze erkende burn out test.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen