Chaos: het stille gevaar van een overvol leven
25 juli 2023 

Chaos: het stille gevaar van een overvol leven

In onze moderne maatschappij lijkt een druk leven bijna de norm te zijn geworden. We prijzen onszelf om ons vermogen om alles aan te kunnen en ons leven te managen. Maar achter die schijnbare productiviteit schuilt vaak een verborgen chaos. Hoewel we in eerste instantie de associatie leggen met vrijheid, plezierige momenten en voldoening, kan de constante chaos uiteindelijk leiden tot een verwoestende burn-out.

Continu 'aan' staan

Deze chaos houdt ons voortdurend in een staat van paraatheid. Ons autonome zenuwstelsel staat continu 'aan', overdag én 's nachts. Onze sympathicus, verantwoordelijk voor alertheid en actie, draait overuren. Maar onze parasympathicus, die juist zorgt voor ontspanning, herstel, rust en het versterken van ons immuunsysteem, komt tekort aan rustmomenten. We bevinden ons voortdurend in een situatie waarin we geen dagelijks evenwicht kunnen vinden om te herstellen.

Daarom is het van cruciaal belang om af en toe de chaos te verlaten en tijd te nemen voor rust. We moeten ons bewust worden van de risico's die deze constante drukte met zich meebrengt en actief streven naar een balans tussen activiteit en ontspanning. Alleen dan kunnen we ons autonome zenuwstelsel de kans geven om te kalmeren, onze parasympathicus te activeren en ons lichaam en geest te laten herstellen.

Laat de drukte niet langer de overhand nemen. Neem controle over de chaos en creëer ruimte voor rust en herstel. Je gezondheid en welzijn verdienen het.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen