Burn out door thuiswerken? 6 manieren om te herstellen
25 november 2021 

Burn out door thuiswerken? 6 manieren om te herstellen

Het aandeel mensen dat op afstand en vanuit huis werkt, is enorm gestegen tijdens de COVID-pandemie. Dit had zeker een positieve invloed op de werkcultuur en het is iets dat de meerderheid van de mensen graag wil voortzetten. Tegelijkertijd is iets dat ook in opkomst is, namelijk een burn out door thuiswerken.

In tegenstelling tot wat bedrijven dachten, verzetten thuiswerkers meer werk. Naast de gebruikelijke werkstressoren en angst over de gezondheidscrisis, zorgt het thuiswerken en het door de pandemie opgelegde isolement ook voor eenzaamheid. Het is zelfs aangetoond dat sociaal isolement negatieve invloed heeft om de levensverwachting. 

Dus, naast al het andere, heeft de COVID-pandemie ook invloed op burn out klachten door thuiswerken. Vooral omdat er lange tijd geen einde in zicht was. In dit artikel bespreken we hoe je een burn out door thuiswerken kunt herkennen en geven we je tips om daarvan te herstellen. 

Burn out door thuiswerken: symptomen en signalen

Burn out kan gepaard gaan met een hele reeks negatieve medische uitkomsten. Van hoge bloeddruk en hartaandoeningen tot een verzwakt immuunsysteem tot angst en depressies. We bespreken symptomen en waarschuwingssignalen. 

Werkvermijding

Uitstelgedrag, onwil om aan je takenlijst te beginnen, te laat op vergaderingen komen en van alles bedenken om maar niet aan het werk te gaan, betekent niet dat je geen arbeidsethos hebt. Je kunt het zien als een waarschuwingssignaal dat je gewoon overbelast bent en dat een burn out je in de ogen kijkt. Dit geldt vooral voor mensen die normaal gesproken geen probleem hebben om gemotiveerd te blijven.

Onvermogen om los te koppelen van het werk 

Grappig genoeg (nou ja, misschien is grappig niet het juiste woord), het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Meer werken dan normaal, e-mails na kantooruren checken, geen vrije tijd nemen en over het algemeen te veel bezig zijn met werk, kunnen ook tekenen zijn van een burn out. 

Afnemende prestaties

Als de kwaliteit van je werk achteruitgaat, het ontbreekt aan creativiteit en motivatie, dan kan dat een teken van een burn out zijn en dat je het gewoon niet meer aankunt. 

Uitputting en gebrek aan motivatie

Voel je je constant moe? Is het weekend niet genoeg om bij te tanken? Dit kan een teken zijn van een burn out. Vooral als het zich uitstrekt tot activiteiten die je gewoonlijk leuk vindt, zoals hobby's, sociaal zijn en andere plezierige bezigheden.

(Mentale) gezondheidsproblemen

Burn out is in feite een chronische vorm van vermoeidheid. Het kan gepaard gaan met allerlei gezondheids- en psychische problemen. Voorbeelden zijn depressie, gevoelens van prikkelbaarheid of hopeloosheid en woede. Maar ook slecht slapen, slapeloosheid, hoofdpijn, vaker ziek zijn of spijsverteringsproblemen.

Omgaan met ongezonde manieren

Het is prima om af en toe te ontspannen met een glas wijn na het werk. Als je echter merkt dat je jouw gevoelens steeds meer verdooft met alcohol, drugs of medicijnen, is dat ook een teken dat je leven uit balans is.

Het probleem met thuiswerken is ook dat je misschien niemand in de omgeving hebt die deze veranderingen in je gedrag opmerkt. Vooral als je alleen woont, is het aan jou om te diagnosticeren wanneer er iets mis is gegaan en actie vereist.

Bovendien, als je niet alleen woont, maakt een burn out het veel moeilijker om voor degenen te zorgen die mogelijk afhankelijk van je zijn, bijvoorbeeld partner en kinderen. 

 

Tips om te herstellen van burn out klachten door thuiswerken

Als je vermoedt dat een burn out of burn out klachten door het thuiswerken komt, dan volgen hier een paar tips om je weer op de goede weg te helpen. 

1. Zorg voor de basis

Worstelingen, zoals burn out en andere gezondheidsproblemen, zijn ook een kwestie van goede zelfzorg. Als je je niet goed voelt, is de eerste stap om te proberen je lichaam te geven wat het nodig heeft:

    Slaap voldoende, idealiter 7-9 uur per dag;

    Stop 's avonds met het gebruik van apparaten;

    Probeer gezond te eten;

    Zorg voor beweging, zoals wandelen, hardlopen, yoga, enzovoorts;

    Investeer in sociaal contact.

Het is veel gemakkelijker voor je geest om te herstellen als er voor je lichaam wordt gezorgd, dus maak er een prioriteit van. 

2. Verbinding verbreken

Wanneer je huis je kantoor is, kan het moeilijker zijn om onderscheid te maken tussen thuis en op het werk. In een gewone 9-tot-5 baan laat je het werk waar het hoort: op kantoor. En maak je je hoofd leeg op weg naar huis. Als je thuis werkt, is dat niet altijd even gemakkelijk, en zo kan een burn out binnensluipen.

De oplossing: stel grenzen alsof je nog naar kantoor gaat. Dat betekent kantooruren instellen en naleven. Zet na werktijd alle notificaties stil en stel out-of-office berichten in om niet weer in de verleiding te komen. 

Overweeg daarnaast om een lunchpauze weg van de computer te nemen en gedurende die tijd niet te reageren op werk gerelateerde vragen. 

Verder kan het helpen om een aparte werkruimte te creëren, liefst in een aparte ruimte die niet je woon- of slaapkamer is. Dat maakt het gemakkelijker om het werk te "verlaten" door er fysiek van weg te kunnen lopen. 

Je zou ook kunnen proberen om ook thuis te wisselen van kleding. Normaal gesproken trek je in de ochtend werkkleding aan en als je thuiskomst iets comfortabelere kleding. Er is geen reden waarom je dat ook niet in je eigen huis zou kunnen doen.

Uiteindelijk gaat het om het stellen van grenzen en het naleven ervan. Zorg ervoor dat je jouw nieuwe werkuren van tevoren aan klanten en collega's communiceert om dit gemakkelijker te maken.

3. Delegeer wat je kunt

Als je het gevoel hebt dat je teveel moet te doen en je daar niet toe in staat bent, dan is de oplossing simpel: niet doen. Als je het gevoel hebt dat je op je werk overspoeld wordt, kijk dan of je iemand kunt vragen om een deel van je taken over te nemen.

Dit geldt ook voor taken in je persoonlijke leven. Zoek naar manieren om taken thuis van je takenlijst te schrappen. Alleen omdat je aanwezig bent, wil dat nog niet zeggen dat je het allemaal zelf hoeft te doen. 

Je kunt bijvoorbeeld boodschappen laten thuisbezorgen, een schoonmaakster inhuren of een kinderdagverblijf zoeken voor je kinderen. Heb je een echtgenoot, dan kun je misschien huishoudelijke taken opnieuw verdelen. 

4. Geef prioriteit aan zaken die je leuk vindt

Ook met thuiswerken krijg je te maken met de dagelijkse sleur van conferenties, e-mails en videogesprekken. Het drukke werk laat dingen ondersneeuwen die je echt enthousiast maken over je carrière.

Als dat voor jou het geval is, dan is het tijd om wat ruimte en tijd vrij te maken voor meer inspirerende taken. Zoek uit wat je energie geeft om je werk te doen en maak daar tijd voor vrij. Probeer je te herinneren wat je in de eerste plaats aantrok in je carrière. Zoek vervolgens naar manieren om daar een grotere prioriteit van te maken.

Als er een project is dat je aanspreekt, vraag dan aan je manager om hieraan te worden toegewezen. Hetzelfde geldt voor dingen die je echt niet motiveren, dan is het misschien goed om het tegenovergestelde te vragen. Het doen van zinvol werk helpt je gemotiveerd te raken en je beter te voelen.

5. Communiceer je problemen

Wanneer je niet op kantoor bent en slechts af en toe mensen op het scherm ziet, kan het voor anderen moeilijk zijn om te merken dat het mentaal of fysiek niet goed met je gaat. In die gevallen kan het een goed idee zijn om dit te communiceren naar je collega's en/of leidinggevenden. Als je dit aangeeft, dan kunnen collega’s je hierbij beter ondersteunen en dat geeft je wat meer lucht. 

Dit kan ook een direct startpunt zijn voor een gesprek over hoe de werkdruk of processen anders kunnen worden ingericht. Misschien is er een manier om de werkdruk te verminderen en meer ruimte te maken voor minder zwaar werk. Als je proactief met een concreet voorstel komt is het voor collega’s en leidinggevenden gemakkelijker om ‘ja’ te zeggen.

Het delen van je problemen of worstelingen hoeft echter niet alleen in de context van werk te gebeuren. Als je je niet goed voelt, kan het helpen om over die gevoelens te praten met vrienden, familie of zelfs een professional. Het kan ook nieuwe inzichten geven over hoe je beter kunt worden. 

6. Neem vrije tijd

Door het thuiswerken maken mensen meer uren en nemen daardoor minder vrije tijd. Niet zo gek dat veel mensen met een opgebrand gevoel rondlopen. 

Als dit bij jou ook opspeelt, dan is er maar één oplossing: meer tijd voor jezelf nemen. Zorg ervoor dat je elke dag om wat (persoonlijke) vrije tijd inplant om iets te doen dat je leuk vindt en dat je gedachten afleidt van het werk.

Dat betekent ook dat je jouw vakantiedagen moet gebruiken. Ja, je kunt misschien niet op vakantie naar iets wat op je verlanglijstje staat. Maar dat betekent niet dat vrij nemen van het werk je niet ten goede komt. Je kunt bijvoorbeeld meerdere lange weekenden weggaan of thuis projecten aanpakken, want ook dit geeft de mentale rust die je nodig hebt. 

Ga wat hobby's af, ga sporten, maak wandelingen en doe alles wat je helpt om niet aan je werk te denken. Het kan een boost geven om meer proactieve manieren te vinden om in de toekomst burn out klachten door thuiswerken te voorkomen.

Burn out door thuiswerken: neem het serieus voordat het serieus wordt

Burn out klachten door thuiswerken is een reëel probleem, vooral met de recente verschuiving in het werk tijdens de pandemie. Zoveel voordelen als een thuiskantoor biedt, het vervaagt ook de grenzen tussen werk en privé, waardoor het moeilijker wordt om de twee te scheiden.

Als je merkt dat je tekenen van een burn out vertoont, is het tijd om actie te ondernemen. Alleen zijn betekent ook meer verantwoordelijkheid voor jezelf nemen. Luister naar jouw lichaam en neem bij burn out symptomen direct contact op voor een gratis kennismaking met  één van onze coaches.

Hopelijk helpen de bovenstaande tips om je weg terug te vinden van burn out klachten door thuiswerken of om het in de eerste plaats te voorkomen. 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen