Barbara opent nieuwe Burn Out Poli locatie in Zwolle
22 september 2020 

Barbara opent nieuwe Burn Out Poli locatie in Zwolle

Dertien jaar geleden opende ze in Voorburg haar eerste Burn Out Poli. Nu opent Barbara Kok na Voorburg, Rotterdam en Amsterdam Burn Out Poli Zwolle. Want: ,,Er zijn nu steeds meer mensen die altijd maar blijven dóórgaan.’’ De 55-jarige eigenaresse en therapeute van de Burn Out Poli in het centrum van Voorburg behandelt alweer dertien jaar vanuit eerst alleen een praktijk aan de Herenstraat in Voorburg, en ook vanuit vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Nu zijn de deuren open van Burn Out Poli Zwolle .

Beunhazen

In het begin was het pionieren, vertelt ze. De reguliere geneeskunde bekeek het werk van een ‘emotietherapeut’, die zich ging bezighouden met mensen die op hun werk te veel hooi op hun vork hadden genomen, met argwaan. En dat is zo raar ook niet: het is een markt waar het wemelt van de beunhazen die hun patiënten helemaal nergens vanaf helpen, behalve van hun goede geld. Kok: ,,Wij liggen allang niet meer zo onder vuur als dertien jaar geleden. Krijgen zelfs steeds vaker verwijzingen van artsen. En ook Arbodiensten verwijzen in toenemende mate naar ons. Waarom? Omdat ze daar zien dat de cliënten met wie wij aan de slag gaan gemiddeld al na twaalf weken weer terug op de werkvloer zijn. Bij mensen die met hun klachten naar de psycholoog gaan, duurt het doorgaans veel langer voordat ze zich weer beter melden.’’ De aanpak waarvoor Kok in haar polikliniek kiest, komt erop neer dat cliënten een intensief behandeltraject doorlopen. Met een mentale coach (die vastgeroeste overtuigingen helpt wegnemen), met een emotietherapeut (die je gezond om leert gaan met emoties) en met een osteopaat (die de cliënt fysiek weer op de weg terug helpt). Wij krijgen heel veel Young Professionals in huis die altijd maar ‘aanstaan’ en doorgaan Barbara Kok: ,,Bezakt met smartphones, denken zij nu eenmaal dat het normaal is om altijd maar ‘aan te staan’ en door te gaan. Maar daar is de mens helemaal niet op gebouwd. Te lange tijd stress, zonder rust en ontspanning, put de bijnieren uit. Het zenuwsysteem raakt vervolgens overbelast en de hormonen ontregeld. Met uiteindelijk als resultaat dat het lichaam is opgebrand.’’

Perfectionisme

Er is vaker op gewezen, maar Kok zegt het graag nog maar weer eens: het zijn niet de spreekwoordelijke watjes die door een burn out worden getroffen. Het zijn de werknemers met doorgaans een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en een hang naar perfectionisme. Steeds maar weer een schepje er bovenop gooien. Net zolang totdat het elastiekje knapt. Ik zie ze in mijn praktijk binnenkomen: verbaasd soms, verontwaardigd bijna Barbara Kok Het zal niet verbazen dat vooral werknemers die moeilijk hun eigen werktijden kunnen indelen vatbaar zijn voor een burn out. ,,Veel zorgverleners, onderwijzend personeel, ondernemers en thuiswerkenden met kinderen’’, constateert Kok. ,, Zij vóelen niet alleen dat ze altijd moeten aanstaan, maar het ís ook feitelijk zo. Dit zijn de banen/posities waarbij de beroepspraktijk het bijna onmogelijk maakt om rust en ontspanning in de werktijd te integreren.’’ Ze ziet ze bij haar praktijk binnenkomen. ,,Verbaasd soms, verontwaardigd bijna. ‘Hoe kan het dat ik ben vastgelopen? Ik heb een uitdagende baan, deed mijn werk altijd met veel plezier’. Ja, totdat ze dan dat ene e-mailbericht onder ogen krijgen dat ze er net niet meer bij konden hebben. Of totdat ze ineens de straat niet meer kunnen terugvinden waar ze toch heus al zo vaak waren geweest. Burn out is een sluipmoordenaar.’’ Twijfel jij of je zelf chronische stress klachten ervaart? Doe dan de gratis burn out test. Door middel van 28 vragen toetst Burn Out Poli in welke mate jij burn out symptomen ervaart. Je bent ook welkom om vrijblijvend te sparren met één van onze ervaren coaches, in Voorburg, Rotterdam, Amsterdam, Burn Out Poli Zwolle of online. Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen