81 procent van de ic-medewerkers stevent af op burn out
28 september 2020 

81 procent van de ic-medewerkers stevent af op burn out

81 procent van de medewerkers op de intensive care dreigt binnen vier maanden om te vallen meldt de Telegraaf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn out (NCPSB).

Stress is de belangrijkste oorzaak hiervoor. Theo Immers, voorzitter van het NCPSB, is geschrokken van de cijfers. „Ik denk dat Nederland ernstig rekening moet houden met een algehele lockdown. Aangezien alle overheidsmaatregelen zijn gericht op het managen van de ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen, zal de uitval van de ic-medewerkers direct zijn weerslag hebben op het overheidsbeleid en de samenleving in zijn geheel.”

Aan het onderzoek deden artsen en verpleegkundigen mee. Uit het onderzoek blijkt dat de medewerkers die in de gevarenzone zitten permanent reserves aanspreken om te kunnen blijven functioneren en dat rust niet meer helpt. „Tijdens rustperioden treedt in deze fase geen herstel meer op. Het vermogen om stress weg te managen neemt na verloop van tijd bovendien af. Het is een glijdende schaal die, zonder adequate interventie, onherroepelijk leidt tot een breekpunt. Dan is er sprake van een burn out.”

Volgens Immers zijn medewerkers met een burn out in de medische sector doorgaans meer dan een jaar uit de roulatie.

De coaches van Burn Out Poli zijn in staat van paraatheid gebracht om medewerkers met stressklachten direct op te vangen. Via het Burn Out Poli contactnummer staat binnen drie dagen, het eerste gesprek, gratis en vrijblijvend, gepland met een van de ervaren Burn Out Poli coaches.
Bron: De Telegraaf
Over de schrijver
Reactie plaatsen