81 procent van de ic-medewerkers stevent af op burn out
28 september 2020 

81 procent van de ic-medewerkers stevent af op burn out

81 procent van de medewerkers op de intensive care dreigt binnen vier maanden om te vallen meldt de Telegraaf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn out (NCPSB).

Stress is de belangrijkste oorzaak hiervoor. Theo Immers, voorzitter van het NCPSB, is geschrokken van de cijfers. „Ik denk dat Nederland ernstig rekening moet houden met een algehele lockdown. Aangezien alle overheidsmaatregelen zijn gericht op het managen van de ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen, zal de uitval van de ic-medewerkers direct zijn weerslag hebben op het overheidsbeleid en de samenleving in zijn geheel.”

Aan het onderzoek deden artsen en verpleegkundigen mee. Uit het onderzoek blijkt dat de medewerkers die in de gevarenzone zitten permanent reserves aanspreken om te kunnen blijven functioneren en dat rust niet meer helpt. „Tijdens rustperioden treedt in deze fase geen herstel meer op. Het vermogen om stress weg te managen neemt na verloop van tijd bovendien af. Het is een glijdende schaal die, zonder adequate interventie, onherroepelijk leidt tot een breekpunt. Dan is er sprake van een burn out.”

Volgens Immers zijn medewerkers met een burn out in de medische sector doorgaans meer dan een jaar uit de roulatie.

De coaches van Burn Out Poli zijn in staat van paraatheid gebracht om medewerkers met stressklachten direct op te vangen. Via het Burn Out Poli contactnummer staat binnen drie dagen, het eerste gesprek, gratis en vrijblijvend, gepland met een van de ervaren Burn Out Poli coaches.
Bron: De Telegraaf
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen