De impact van herfstblues: wat is het en hoe gaan we ermee om?
26 september 2023 

De impact van herfstblues: wat is het en hoe gaan we ermee om?

Vandaag duiken we in de 'herfstblues', een fenomeen dat velen van ons wellicht ervaren zonder precies te weten wat het is.

Wat is Herfstblues?

De term "herfstblues" verwijst naar een neerslachtig gevoel dat sommige mensen ervaren tijdens de herfstmaanden. Naarmate de dagen korter worden, het weer kouder en grijzer wordt en de zomerse dagen een vage herinnering worden, kunnen sommige mensen zich vermoeider, minder gemotiveerd of zelfs depressief gaan voelen.

Wat veroorzaakt de Herfstblues?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaken van de herfstblues:

Verminderde blootstelling aan zonlicht: Dit kan leiden tot een daling van het serotonineniveau, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van de stemming.

Veranderde slaappatronen: De verandering in licht kan ook invloed hebben op het circadiaanse ritme van het lichaam, wat onze slaap-waakcyclus beïnvloedt. Dit kan leiden tot verstoorde slaappatronen en vermoeidheid.

Veranderende activiteiten: Naarmate het weer kouder wordt, kunnen buitenactiviteiten verminderen, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie of verveling.

Hoe kunnen we de Herfstblues tegengaan?

Blijf actief: Hoewel het buiten kouder wordt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Wandelen, joggen of deelname aan een binnensport kan helpen om de stemming te verhogen.

Plan sociale activiteiten: Voorkom isolatie door regelmatig tijd door te brengen met vrienden of familie, of door je aan te sluiten bij een lokale club of groep.

Gezonde voeding: Het eten van een uitgebalanceerd dieet kan ook bijdragen aan het verbeteren van de stemming.

Overweeg  hulp: Als je merkt dat je stemming gedurende langere tijd laag blijft, overweeg dan om met iemand te gaan praten. Bij Burn Out Poli kan je vrijblijvend een kennismaking inplannen.

Conclusie

Hoewel de herfstblues voor sommigen een jaarlijkse uitdaging kan zijn, zijn er tal van manieren om ermee om te gaan en de impact ervan op onze mentale gezondheid te verminderen. Door proactief te zijn en bewust te werken aan het behoud van een positieve stemming, kunnen we allemaal een gezondere, gelukkigere herfst ervaren.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen