Nergens meer zin in

Regelmatig zien we bij Burn Out Poli mensen binnenkomen die zeggen: “Ik heb nergens meer zin in.” En dat terwijl het vaak gaat om jonge mensen die de wereld aan hun voeten hebben liggen. We horen dan vaak dat deze mensen geen passie of creativiteit meer voelen. Wat is er dan aan de hand? 

Er kunnen natuurlijk verschillende redenen voor zijn, maar het interessant om te kijken: Zit ik op een goede plek, zit ik in een goede relatie, een goede omgeving? Of moet ik eens naar mezelf kijken en bedenken of het ligt aan hoe ik de zaken beleef? Bij Burn Out Poli leggen we graag de focus op dat laatste. We houden ervan om niet naar buiten te wijzen en daar dingen aan te willen passen, maar om juist naar binnen te gaan en te kijken: Wat gebeurt daar nu precies? Waarom heb ik nergens meer zin in? En wat is dat eigenlijk voor gevoel? Gaat het om een soort narcotisering waarbij iemand niks meer voelt, of is het werkelijk het begin van burn-outgerelateerde klachten? 

Stress respons

Ons lichaam heeft een redelijk beperkte stress respons. We zijn gebouwd voor af en toe een heel klein beetje stress en daarna een periode van ontspanning en herstel. Zo kunnen we doorgaan met het leven. Maar wat er nu gebeurt, is dat we eigenlijk iets te veel stress in ons leven op ons laden en daardoor sneller uitputten dan we zelf zouden willen. Doe je dit te lang, dan is het op een dag ook klaar. 

Gebrek aan passie en creativiteit

Ons lichaam beschermt ons in zo’n geval tegen te veel prikkels en zorgt dat de echt essentiële activiteiten in ons lichaam in elk geval door kunnen gaan. Het lichaam schakelt de neocortex in het brein (gedeeltelijk) uit, waardoor we eigenlijk op een lager pitje terechtkomen. Voor veel mensen betekent dit een gebrek aan passie en creativiteit. 

We spreken op dit moment nog niet van een echte burn-out, maar het wel een risicofase waarvan wij zeggen: let op. Als je nergens meer zin in hebt, dan is dat een signaal van je lichaam dat je te veel stress hebt. Hierdoor kun je niet langer gebruikmaken van het volle potentieel van wie je bent. 

Zit je in deze fase? Sta dan even stil en maak met jezelf weer de verbinding. Ga terug naar alles wat er wel is in jou. Stop en kijk of je kan zorgen dat je in een soort herstel terecht kunt komen. Doe het rustiger aan, minder drukte in de dag, ’s avonds en in het weekend. Maar vooral echt weer even verbinden met je eigen motivatie en passie. 

Reflecteer op hoe je je voelt bij waar je staat.
Van waaruit doe ik dit? 

Meer weten?
Doe dan de burn-out test of neem contact met ons op.Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen