Burn Out Poli verklaart relatieproblemen bij een burn out
24 september 2019 

Burn Out Poli verklaart relatieproblemen bij een burn out

Voor de meeste mensen horen relaties bij de belangrijkste zaken in het leven, zeker de relatie met een geliefde. Er kunnen relatieproblemen bij een burn out ontstaan. Normaal gesproken geeft de liefde je energie en blijdschap! Maar wanneer je vastloopt kan zelfs het onderhouden van een goede relatie als een opgave voelen. Laat staan een relatie die al z’n uitdagingen had. Kleine irritaties groeien uit tot onoverkomelijke obstakels en het lijkt onmogelijk elkaar écht te begrijpen. Dat leidt tot een speelveld van lastige gesprekken en gevoelens.

Wat gebeurt er precies?

Als je je slecht of waardeloos voelt, is je partner vaak de eerste bij wie je problemen neerlegt. Als je uitgeput bent, is het bovendien moeilijk om de negativiteit ‘bij jezelf te houden’ en die niet op je partner te projecteren. Is je partner echt in korte tijd een stuk irritanter geworden, of kun jij minder hebben? Je hebt een korter lontje en stoort je sneller; mogelijk reageer je spanningen af op degene die het dichtst bij je staat. Daarbij komt nog dat juist nu de opmerkingen van je geliefde keihard binnenkomen. Ongevraagd advies, lastige vragen, de eigen angsten en emoties van je partner. Die zag je eerder wellicht als het begin van een goed gesprek. Nu kan je het er vaak gewoon niet bij hebben. Een burn out betekent dat je zo’n lange tijd onder chronische stress hebt gestaan dat je systeem volledig is uitgeput. Die uitputting werkt door op alle fronten. Niet alleen voel je vermoeidheid, maar je hebt vaak ook concentratieverlies, desinteresse en een afgeslotenheid. Jouw motivatie om leuke dingen te ondernemen is laag. Je voelt die alles overheersende vermoeidheid en sociale situaties voelen als te veel prikkels, lawaai en verwachtingen. Logisch dat je even geen zin hebt in feestjes, etentjes met vrienden of er samen op uit trekken. Je kunt nauwelijks een WhatsAppjes beantwoorden. Dat betekent wel dat je veel momenten mist waarop je je normaal gesproken verbonden voelt met elkaar en samen positieve emoties ervaart. Als deze positieve input langer in je relatie ontbreekt, kom je makkelijk in een wat killere dynamiek samen: de ‘sjeu’ is even weg, de connectie minder voelbaar. Zeker als ook je libido ver te zoeken is. Als je het gevoel krijgt dat de relatie je vooral energie kost en je steeds minder reserves hebt, is het ingewikkeld die gevoelens los te zien van je eigen situatie. We zien bij Burn Out Poli regelmatig cliënten binnenkomen die in het eerste gesprek roepen: “Ik wil scheiden!” Wij bij Burn Out Poli roepen dan: “Stop! Ga even op de rem staan.” (Tenzij er sprake is van een toxische of gewelddadige relatie natuurlijk.) In plaats van vooral búiten jezelf te kijken en wild ‘het roer om te gooien’, gaan we eerst met jou naar binnen. Hoe kun jíj je weer vrij en gelukkig gaan voelen? Daarna kijken we naar de omgeving.

Hoe is het als je geliefde een burn out heeft?

Natuurlijk is er ook een andere kant van dit verhaal, namelijk die van de partner van iemand met een burn out. Die rol is zeker niet makkelijk en kan heel eenzaam voelen. Omdat de ander veel met zichzelf bezig is, jou misschien niet ziet staan en er een zware sfeer in huis hangt. Je kunt je niet zomaar onttrekken aan deze omgeving, en je wil de ander ook niet in de steek laten. Toch is het een proces van je partner, niet van jou. En zijn er maar beperkte dingen die je kunt doen. Heel belangrijk is het om toch in contact te blijven met je geliefde, ook als deze geneigd is zich af te sluiten. Kies de momenten dat de ander zich relatief goed voelt. Je hoeft niet altijd te praten, soms is tegen elkaar aanliggen op de bank genoeg. Zorg als ondersteunende partner vooral ook goed voor jezelf en probeer de pijn van de ander niet persoonlijk te nemen. Accepteer dat je nu niet het probleem van de ander kunt oplossen. Zoek lieve vrienden op die even oog hebben voor jóu en ga lekker wandelen in de natuur. Zo creëer je ruimte en rustmomenten voor jezelf om op te laden. Heel belangrijk!

Tijdelijk

Er is geen magische oplossing voor burn out en relaties. Hoe je het ook wendt of keert, het is lastig in een relatie als er zoveel focus bij één persoon ligt. Er is tijd nodig om te herstellen, en dat geldt ook voor de relatie. Wees je hier bewust van, accepteer dat het misschien even niet zo innig voelt allemaal. En het belangrijkste… zie in dat deze lastige fase in jullie leven tijdelijk is! Net als dat iemand na een burn out enorm kan opknappen, kan het samen doorstaan ervan tot een mooie verdieping leiden. Dus laat die storm eerst maar eens overwaaien, dan komt dat stralende liefdesgeluk vanzelf weer tevoorschijn. Burn Out Poli is specialist in het behandelen van mensen met burn out. Om er achter te komen of je een burn out hebt kun je onze Burn Out Test invullen. De burn out behandeling duurt 12 weken. Binnen drie dagen heb je een intake en binnen een week jouw behandelplan. Wil je meer informatie over burn out download dan ons gratis ebook of neem contact op voor vrijblijvend persoonlijk advies.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen