Paniekaanval: wat is dat?

Veel mensen die te lang door zijn gegaan, zijn terechtgekomen in een paniekaanval. Ze zijn überhaupt in paniek. Maar paniek, wat is dat? Paniek is de bovenste laag van angst. Het is als het ware de angst voor de angst. Je hoofd is alsmaar aan het denken: het gaat niet goed, dit gaat niet goed, dit werkt niet, ik doe het niet goed, het gaat fout met mij. Dat is eigenlijk wat er gebeurt met paniek.

Hoe ontstaat een paniekaanval?

Maar hoe is dat ontstaan? Mensen zijn geneigd om gevaar te vermijden. Dat is nou eenmaal onze overlevingsstrategie. Maar het vermijden van gevaar is meer veranderd in het vermijden van emotionele pijn. We vermijden dingen die niet goed voelen, die ons angstig maken of die in ons verleden een angst hebben gecreëerd. Als we kijken naar onze overlevingsstrategie, dan worden wij 85% van onze dag gedreven om pijn te vermijden en maar 15% gedreven om ons goed te voelen. We zijn continue gefocust op wat er fout kan gaan in de toekomst. Daarom zijn we bezig met heel veel emoties en gevoel te parkeren, waaronder die angsten. Deze angsten zijn opgestapeld en we weten eigenlijk niet eens meer waarom we angstig zijn.

Angst voor angst

Juist omdat mensen die angst niet meer willen voelen, is dat hetgeen waar ze eigenlijk continue op gefocust zijn. Inmiddels is de paniek dus veranderd in angst voor angst. Hierdoor krijgen ze paniekaanvallen, een opgejaagd gevoel en een hoge ademhaling, omdat het autonome zenuwsysteem de hele tijd aanstaat. Sommige mensen durven hierdoor de straat niet meer op of te autorijden, maar bij de meeste mensen uit zich dit in dagelijkse paniekaanvallen.

Als we je hierbij begeleiden, dan gaan we langs die paniek naar de angst die in je is vast komen te zitten. In dit emotionele proces laten we voelen waar je bang voor was, zonder dat je die angst ervaart. Op deze manier ontmantelen we de angst, de angst voor angst en de paniek die hierdoor is ontstaan. We helpen je om je emotie aan te gaan en leren je hoe je de komende veertig jaar niet meer in paniek raakt.

Wil je hier meer over weten?
Plan dan een vrijblijvende kennismaking in.

Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen