Bescherm jezelf tegen een burn-out. Sta wat eerder op!
28 november 2023 

Bescherm jezelf tegen een burn-out. Sta wat eerder op!

Het thema van burn-out komt steeds vaker terug. Niet gek in een snel veranderende wereld waar we veel van onszelf en onze omgeving vragen. Maar hoe voorkom je eigenlijk dat je in een burn-out terechtkomt?  Dat is een belangrijke, maar meteen ook een grote vraag. Voor deze blog hakken we de vraag in stukken en verdiepen we ons in het afstemmen met jezelf.

Zet de wekker een half uurtje eerder

Het klinkt misschien als een opgave, maar het bewust reserveren van een half uurtje extra in de ochtend kan een waardevolle investering in jezelf en je eigen welzijn zijn. Sta eerder op dan je normaal zou doen en gebruik deze tijd om jezelf af te stemmen met wat echt belangrijk is voor jou. Dit half uurtje is geen verspilling van tijd; het is een investering in jezelf en in het voorkomen van stress en burn-out.

Maak verbinding met jezelf

Eenmaal uit bed? Neem de moeite om even naar buiten te gaan. Voel de grond onder je voeten en adem de frisse lucht in. Zelfs als het maar een paar minuten is, kan deze verbinding met de natuur en jezelf een krachtige manier zijn om de dag te beginnen. Het geeft je de ruimte om te voelen, om bewust te zijn van het hier en nu, en om in contact te komen met je eigen behoeften.

Zittend in stilte, stel jezelf enkele eenvoudige vragen: Wat is nú wat ik nodig heb? Wat is goed voor mij? Dit zijn geen diepgaande filosofische vragen, maar eenvoudige, doeltreffende manieren om je bewustzijn te vergroten en inzicht te krijgen in je eigen gemoedstoestand. Neem de tijd om te voelen, om te luisteren naar je innerlijke stem.

Het afstemmen met jezelf voordat de dag begint, creëert een positieve basis. Het stelt je in staat om bewust keuzes te maken die in lijn zijn met je behoeften en prioriteiten. Door dit dagelijkse ritueel verminder je de kans op stress en voorkom je mogelijk chronische stress, een belangrijke factor bij het ontstaan van burn-out.

Paar minuten, groot effect

Misschien denk je dat een half uurtje eerder opstaan te veel gevraagd is in je al drukke schema. Bedenk dat deze paar minuten van zelfafstemming een groot effect kunnen hebben op je gevoel. Het is een investering in jezelf die niet alleen de kwaliteit van je dag verbetert, maar ook kan bijdragen aan het voorkomen van de slopende effecten van burn-out.

Het voorkomen van een burn-out begint met kleine, dagelijkse rituelen. Jezelf afstemmen voordat de dag begint, is een krachtige manier om stress te verminderen en in balans te blijven. Dus, geef jezelf die paar minuten in de ochtend. Het is niet alleen tijd goed besteed, maar ook een waardevolle investering in een gezonder leven en meer balans.


Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen