Angst transformeren naar vertrouwen
20 mei 2021 

Angst transformeren naar vertrouwen

De afgelopen maanden lees ik op alle niveaus in de media en samenleving uitingsvormen van kuddegedrag als het over stress en angst gaat. Hoe we in situaties van toenemende stress elkaars gedrag gaan volgen. Als de een gaat hamsteren doet de rest van de kudde hen na. Als de omgeving een mondkapje gaat dragen, doet de rest pas mee. Uiteindelijk zijn wij allemaal onderdeel van een tribe. We zien dagelijks voorbeelden van dit gedrag in kleine of grote crisissituaties. De afgelopen eeuw hebben we geleerd voor onszelf te zorgen, zijn we ons meer individualistisch gaan gedragen. In een tijd van crisis zie je dat we vanuit een zoektocht naar veiligheid toch behoefte hebben aan de kracht van de clan en wél de verbinding, herkenning en veiligheid zoeken bij elkaar. Wat gebeurt er nu eigenlijk met al die individuen in de wonderlijke wereld van nu? Waar gaat deze ‘crisistijd’ nu eigenlijk over? Angst is voelbaar bij veel mensen en organisaties, nu de uitingsvormen van ons Corona probleem zich steeds verder verspreiden. Natuurlijk hebben we allemaal de nodige voorzorgsmaatregelen tegen het virus genomen. Maar wat hebben we individueel, intern gedaan met de dreiging, angsten en gevoelens die een pandemie oproept? Wordt ons wellicht de mogelijkheid aangereikt om te gaan voelen wat jezelf nodig hebt; wat is goed voor mij? Wat heb ik nodig in specifiek verwarrende situaties en ga ik daar nu persoonlijk iets van leren? In plaats van klakkeloos te doen wat een ander je zegt, is de les wellicht eerst eens bij jezelf te rade gaan. Voor mij is Corona, naast alle nare effecten thuis en in ons bedrijf vorig jaar, een uitnodiging geweest om eens te kijken van waaruit ik alles doe en onderneem. Een manier om me opnieuw te verbinden met mijn eigen innerlijke wijsheid en daar weer eens gedegen vertrouwen in te mogen ervaren.

Vertrouwen op jezelf

Ik herken bij veel cliënten en verwijzers, die ik de afgelopen maanden spreek, dat er veel angst is. De persoonlijke mind die continu spreekt over doemscenario’s en legio mensen die bij een lichte verkoudheid in paniek schieten. De vraag die nu in het bewustzijn mag komen is: kies ik vandaag weer voor die angstgedachten of kan ik toch een shift maken naar vertrouwen? Als je kiest voor de doemscenario’s, we noemen dat angst, zal de mind daar continu bewijzen voor zoeken en vinden. De uitingsvorm is dat je je voortdurend zorgen zult maken. De mind zal vanuit een beschermmechanisme projecteren naar de toekomst dat het allemaal fout gaat en wil je daarvoor behoeden. Oftewel ons brein gaat met 80.000 gedachten aan de slag ons te overtuigen van een slechte uitkomst, onveiligheid, besmettingsgevaar en wil je daar altijd tegen beschermen. Dat is de rol van een brein dat wil overleven. Dit zorgt momenteel al voor veel angst en soms paniek en creëert vervolgens nog meer nieuwe verhalen vanuit angstgedachten. Herken je dit en wil je dat hier, in het nu veranderen ga dan eens zitten met jezelf in deze emoties. Ik nodig je uit die angst in je lichaam eens toe te laten….gewoon te voelen als een emotie die door je heen wil gaan. Waar voel je dat in jouw lichaam? Sluit je ogen en voel eens waar heel specifiek je dat in jouw lichaam ervaart. Ga daar naartoe en laat het gevoel zo groot worden als het eigenlijk is. Laat dat toe zonder er iets van te vinden en voel wat er dan gebeurt in jouw lichaam. Blijf bij dat gevoel. Laat dat vervolgens even bestaan, ervaar het net zo lang tot het wegzakt, verdwijnt of zachter wordt. Stel dat je dat vol aandacht toelaat en benoem naar jezelf dat je dit ook helemaal mag voelen. Blijf daar en ontspan in dat gevoel. Ontspan maar verder en adem daar weer doorheen. Observeer wat er dan langs komt en laat dat gevoel ook weer toe. Soms is het maar 8-9 seconden en ontspant het al weer. Verzacht het gevoel. Langzaam zul je door deze verzachting de oorspronkelijke, verkokerende angst zien overvloeien naar een opening van rust, ruimte, vertrouwen verbinding en/of liefde. Mijn wens is dit een paar keer per dag te oefenen. Stel jezelf open om toe te laten, te accepteren en je zal ervaren dat de angst gevoelens steeds zachter zullen voelen. Zelfs kunnen verdwijnen. Zo kan angst transformeren naar vertrouwen. Heb het goed met jezelf. Samen sparren? Neem contact met me op.
Over de schrijver
Ik ben bevoorrecht dat ik hier al sinds 2007 dagelijks anderen mag begeleiden naar een prettiger en moeitelozer leven. We zitten soms vast in negatieve gevoelens en belemmerende overtuigingen, die haast als de waarheid voelen. Als dat te vaste vormen aanneemt in ons dagelijkse leven, in het werk, waar de uitdagingen soms te groot worden, lopen we vast. Ik kijk zowel op mentaal, emotioneel als fysiek niveau naar de ander. Als we namelijk naar de totale mens in zijn gehele omgeving kunnen kijken, kunnen we naar de oorzaak van de problematiek. Op dat diepste niveau alle belemmeringen weg te nemen creëert ongekende rust en vrijheid.
Reactie plaatsen