Oorzaken van een burn out

Een burn out ontstaat niet alleen door hard werken!

Een burn out krijg je niet van de ene op de andere dag. Vaak is er al maanden en soms jaren een weg gaande naar het uiteindelijke moment. Wat zijn de oorzaken van een burn out?

Een burn-out in 12 fases

De persoon met een burn out doorloopt meestal 12 belangrijke fases. Vaak is het een harde werker, een streber. Wij horen vaak in onze praktijk: “Ik heb het totaal niet zien aankomen.” Het 12-fasenmodel is ontwikkeld door de psychologen Freudenberger en North en geeft aan dat er bij een burn out wel degelijk een lange aanleiding is. Bovendien gaat het niet alleen om de werksituatie, maar ook over de privésituatie en intrinsieke drijfveren.

Hoe ontstaat een burn out?

 1. Fase 1 Bewijsdrang
  Jezelf willen bewijzen, soms tot het obsessieve aan toe, is een belangrijke intrinsieke drijfveer bij een burn out. Je wilt je studie waarmaken, trotse ouders, partner of kinderen en je probeert de allerbeste werknemer te zijn.
 2. Fase 2 Steeds harder werken
  Je bewijsdrang wordt in je werkomgeving gevoed door het gevoel dat je nooit hard genoeg werkt. Je kunt maar moeilijk stoppen en neemt juist steeds meer en meer verantwoordelijkheden op je bordje, ondanks alle stress.
 3. Fase 3 Behoeften negeren
  Je werk komt steeds meer op de eerste plek en daardoor negeer je andere belangrijke behoeften. Zoals genoeg slapen, gezond en regelmatig eten en je sociale contacten.
 4. Fase 4 Verdringing van conflicten
  Het wegduwen van het gevoel ‘er is iets mis met mij’ is iets dat je constant doet. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd door dat je deze gevoelens steeds wegstopt. Met alle gevolgen van dien, zoals slecht slapen.
 5. Fase 5 Herzien van waarden
  Hetgeen wat je het liefste doet in je vrije tijd of de allerbelangrijkste personen om je heen, negeer je. Je werk staat op de eerste plaats. Tijd met vrienden en familie breng je nauwelijks door en voor sporten of creatief bezig zijn maak je geen tijd.
 6. Fase 6 Ontkennen van problemen
  De problemen liggen niet aan jou, maar aan de werkdruk. Je gedraagt je hard en cynisch, zo kennen ze jou helemaal niet. De rest van je collega’s vindt je lui en ongedisciplineerd.
 7. Fase 7 Terugtrekken
  Vrienden en familie zie je nauwelijks meer en bij je collega’s heb je ook veel credits verspild. Je sociale leven wordt dus steeds kleiner en je komt in een isolement. Je gaat misschien meer alcohol drinken of medicijnen gebruiken.
 8. Fase 8 Gedragsverandering
  Mensen beginnen zich echt zorgen over jou te maken. Je gedraagt je anders dan vroeger. Je bent hard en cynisch en onbereikbaar voor echt contact.
 9. Fase 9 Depersonalisatie
  Je vindt jezelf waardeloos. Op je werk kun je niet presteren. Je voelt eigenlijk niet waar je zelf behoefte aan hebt.
 10. Fase 10 Innerlijke leegheid
  Je hebt een leeg gevoel vanbinnen. Om dit op te vangen ga je afleiding zoeken in overmatig sporten, seksueel contact of alcoholgebruik.
 11. Fase 11 Depressieve buien
  Je voelt je compleet uitgeput. Alle dagen zien er zwart, inktzwart uit. Je voelt je verloren en uitgeput.
 12. Fase 12 Burn out
  Je zit er echt helemaal doorheen. Je bent mentaal en fysiek ingestort. Snelle hulp is noodzakelijk.

Oorzaken burn-out

De oorzaken van burn out zijn vaak een combinatie van factoren. Door een van deze oorzaken doorloop je sneller de 12 fases.

 • Enorme prestatiedruk
 • Aanhoudende stress (alle functies met strakke targets, deadlines, klantencontact)
 • Ervaren van veel onzekerheid (overnames, fusies, ontslagrondes)
 • Perfectionisme
 • Grote behoefte aan controle
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Het idee dat een mogelijkheid tot herstel ontbreekt
 • Ontbreken van plezier in het werk en privéleven

Herken jij jezelf in een van deze twaalf stappen? Ben je nog niet bij stap 12 beland, maar voel je wel dat je achteruitloopt? Neem dan contact met ons op, om preventief de burn out te lijf te gaan! Wij kunnen helpen symptomen als stress, angst en zelfs gevoelens van depressie te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Twijfel je of je een burn out hebt? Via deze vragenlijst kun je het testen.

 

Wil je weten of jij een burn out hebt?

Doe onze gratis burn out test!

Book your tickets

Call Now Button